Izaberite stranicu

Светом литургијом у Светосавском храму и свечаном академијом у Српском народном позоришту, у Новом Саду је прослављен велики догађај ‒ најзначајнији подухват мисионарског деловања Светога Саве ‒ чије плодове данас уживају и Српска православна црква и српски православни народ.

Прослављање осам векова од стицања самосталности Српске православне цркве (1219 – 2019) почело је у суботу, 18. маја 2019. године, служењем празничног вечерњег у Храму Преноса моштију Светога Саве на Новом насељу, а потом је настављено свечаном академијом Осам векова Светосавља на сцени Јован Ђорђевић Српског народног позоришта.

Поред домаћинâ – Њихових преосвештенстава епископâ бачког Иринеја и мохачког Исихија, свечаности су присуствовала Преосвећена господа епископи: будимски Лукијан, британско-скандинавски Доситеј, врањски Пахомије, ваљевски Милутин, крушевачки Давид, аустралијско-новозеландски Силуан, осечкопољски и барањски Херувим, као и умировљени епископи Василије и Георгије.

Наводећи да је мисионарски рад Светога Саве далекосежан, плодотворан и историјски непобитан, владика Исихије је истакао да је највећи допринос тог дивног угодника Божјег у томе што је он сâм своме народу остао пример живота светога архијереја, испуњен љубављу према Православној цркви и њеном предању.

– Свети Сава је уредио и организовао Цркву у српскоме роду. Као што је свој живот засновао на Јеванђељу и служењу Богу, тако је род српски посадио и утврдио у јеванђелском идентитету. Данас у нама живи светосавска реч и светосавски идентитет. То није нека инертна и сетна загледаност у идеализовану прошлост, то је жива вера у Живога Бога, прослављена у светоме оцу нашем Сави. Исто Јеванђеље, исти догмати и канони одређују и надахњују наш живот, како појединаца тако и свега народа, у мери у којој је он Христов народ, казао је Епископ мохачки г. Исихије.

Својим присуством академију су увеличали представници Покрајинске владе, Града и институција Новог Сада, као и многе угледне личности јавног и културног живота.

На сцени Српског народног позоришта публика је имала прилику да чује композиције хора Црквене општине новосадске Свети Јован Дамаскин из Новог Сада, под уметничким руководством јеромонаха Јеротеја, хора Гимназије Јован Јовановић Змај, под диригентском палицом Јована Травице, Културно-уметничког друштва Вила и ансамбла Сербоплов.

Свечана академија је уприличена у оквиру вишедневне манифестације Светосавски дани, коју је организовало братство храма на Бистрици. Драмским текстом презвитера Ђорђа Стојисављевића, војног свештеника и сабрата Светосавског храма, кроз историју СПЦ публику су провели глумци Гордана Ђурђевић Димић и Милош Станковић. Академију је реализовала Телевизијска продукција Епархије бачке.

На дан празновања славе храма на Новом насељу – спомена на Пренос моштију Светога Саве, у недељу, 19. маја Светом архијерејском литургијом је началствовао Његово преосвештенство Епископ новосадски и бачки г. Иринеј, док су саслуживали Преосвећена господа епископи: будимски Лукијан, банатски Никанор, врањски Пахомије, зворничко-тузлански Фотије, крушевачки Давид, далматински Никодим, осечкопољски и барањски Херувим, умировљени епископи Василије, Георгије и Филарет, као и владика мохачки Исихије.

Истакавши да је Свети Сава аутокефалију извојевао на частан, законит, канонски и богољубив начин, Епископ бачки Иринеј је казао да појам аутокефалија, односно самосталност, није сличан појму државног суверенитета.

– Не! Самостална Црква, аутокефална Црква, увек остаје у заједници, у општењу, у јединству, у љубави са свим осталим Црквама Божјим у свету, које исповедају праву веру, које су зато православне. То није издвајање, него је увек сабирање, јединство, и у томе је суштинска разлика између Цркве, њеног устројства и било какве људске организације или институције у овоме свету. Шта значи та самосталност? Значи да једна помесна Црква, Црква једне области, стиче право да сама бира себи свога предстојатеља, који има изузетну службу коју Бог поверава – Духом Светим – само њему, али по свему осталоме он је једнак са браћом својом архијерејима, па, у извесном смислу, једнак и са сваким верником пред Богом, јер се сви причешћујемо из једне Чаше и од једнога благословенога Хлеба, од Тела и Крви Христове. У тој најсветијој Тајни Цркве сви смо једно, навео је владика Иринеј.

Предстојатељ Цркве Божје у Бачкој се осврнуо и на црквену кризу у Украјини, наводећи да је такве проблеме могуће избећи само поштовањем канонског поретка.

– Као пример наводим управо светли лик и велико духовно дело Светога Саве. Он је пример за узор како се води једна помесна Црква и зашто се постиже аутокефалија – не ради сујете, не ради истицања свога првенства над другима, него ради што делотворнијег служења другима, ближњима. Ми Срби, са радошћу и поносом пред свом нашом браћом и сестрама по вери, можемо громко да кликнемо за нашега Светога Саву: „Такав нам је био потребан Првосвештеник!” Још више нам такав треба данас, у овом смутном времену, а биће још потребнији у будућности, поручио је владика Иринеј.

 

Опширније на страници http://www.eparhija-backa.rs/sr/novosti/eparhija-backa-obelezila-jubilej-800-godina-autokefalnosti-srpske-arhiepiskopije

 

Извор: Епархија бачка

Pin It on Pinterest

Share This