Izaberite stranicu

На данашњи дан, 19. маја 1935. године у саобраћајној несрећи погинуо је енглески пуковник Томас Едвард Лоренс, археолог и писац, познат као Лоренс од Арабије. Прославио се као ратник у арапским земаљама у Првом свјетском рату, а своје доживљаје описао је у књизи “Седам стубова мудрости”. Томас Едвард Лоренс био је британски археолог, авантуриста, писац и војник, професионално познат као ТЕ Лоренс, јер је више волио иницијале од имена. Стекао је свjетску славу као Лоренс од Арабије захваљујући својој улози током похода на Синај и Палестину и током арапске побуне против турске владавине 1916-1918. године. Није био само војсковођа и покретачка сила арапске побуне против Турака, него је био и утицајан теоретичар герилског рата. Његова посвећеност задатку и разноврсност активности, као и способност да их дословно пренесе у писаној форми, донијели су му свјетску славу и свијету га представили као Лоренса од Арабије, како је назван и филм који се бави тематиком Првог свјетског рата. Лоренсов имиџ дијелом је изграђен из сензационалне репортаже о побуни, коју је написао амерички новинар, Лауел Томас, као и из Лоренсовог аутобиографског дијела по имену Седам стубова мудрости.

Када је почео Први свјетски рат, Лоренс се као цивил запослио у Одјељењу за израду мапа Ратне канцеларије у Лондону. Његово задужење било је да припреми мапу Синаја која ће бити од користи војсци. До децембра 1914. године постао је поручник у Каиру. Стручњака за арапска питања било је мало, па је Лоренс распоређен у обавјештајну службу у којој је провео више од годину дана, углавном саслушавајући затворенике, цртајући мапе, примајући и прослијеђујући податке које је добијао од својих људи који су били непријатељу за петама, и пишући приручник о турској војсци. „Лоренс од Арабије“ био је велики холивудски филм са јунаком који је имао надљудске способности. У филму су глумили најбољи глумци тог времена. На филмском платну су приказане раскошне љепоте пустиње, и нико није успио да на такав начин обликује имиџ Арабије као аутори тог филма.

Међутим, у Сирији и Јордану, гдје је чувени филм сниман, Лоренс од Арабије је омражен лик. Лоренс на овим просторима важи за издајицу. Он је овдје негативна личност. Лоренсу се замјера да је издао арапску револуцију. По налогу Британаца подстакао је побуну арапских племена против Турака за вријеме Првог свјетског рата. Замјера му се да је побуну подстицао, мада је знао да ће Енглеска и Француска подијелити то подручје и да Арапи неће добити ништа. Улога пријатеља Арапа била је само одглумљена. То није једина недоследност када се ради о личности Лоренса. Он је сам од себе створио мит, презирао је истину и историјску реалност. Лоренс је имао склоност да ствари приказује увијек на нови начин. Људи који су га познавали нијесу га доживљавали као лажљивца, него као сјајног представљача. Тако настају митови.

Приредио: Миомир Ђуришић

 

Pin It on Pinterest

Share This