Izaberite stranicu

Хор СПД “Јединство” 1839. Котор учествовао је на 37. Међународном фестивалу црквене музике у Хајновци (Пољска) од 6. до 12 маја. Утиске о боравку у Пољској, од 9. до 12. маја, са нама је подијелио диригент хора мр Михајло Лазаревић.

„У конкуренцини од 30 хорова из: Русије, Бјелорусије, Украине, Пољске, Казахстана, Естоније, Литваније, Летоније, Румуније, Сјеверне Македоније, Србије… десеточлани жири наш хор је оцијенио  и додијелио 3. мјесто. Укупно је додијељено 12 награда. То за нас много значи, јер у таквој конкуренцији освојити награду је огроман успјех. Хор је изводио дјела од 13. до  21. вијека, српских и руских аутора ( А. Федорова, Јована доместика, Николе Србина, Н. Књажинске, Ст. Ст. Мокрањца, М. Говедарице, П. Чеснокова, Ј. Шмељова ). Као солисткиње наступиле су: Милица Лалошевић, Исидора Николић, Јована Миљеновић. Домаћини су били дивни. Посебно се захваљујемо г. Ненаду Мијановићу, студенту Теолошког факултета у Варшави који је био посебно задужен за нас и помогао нам у комуникацији и свакој ситуацији у којој смо се нашли“, казао нам је Лазаревић.

Овјенчанo још једном наградом Јединство наставља истим темпом.

„Очекују нас бројни наступи. Концерти на отвореном популарне музике у љетњим мјесецима, Фестивал камерних хорова у Крагујевцу од 18. до 22. августа, централна прослава и свечана академија 05. октобра,  духовно-концертно вече композоторке мати Јулијаније Денисове ( из Јелисаветског манастира из Минска, Бјелорусија ) која ће и бити присутна на концертима 25. октобра у Котору и 26. октобра у Подгорици. Хор ће отворити и зимску концертну сезону 20. новембра, на позив КоторАрта и ШОСМО Вида Матјан у дворани Св. Духа“, казао је Лазаревић.

Хор ће издати и Монографију, зборник радова о Јединству, који приређује наш данашњи саговорнок диригент мр Михајло Лазаревић.

Предраг Николић

Pin It on Pinterest

Share This