Izaberite stranicu

Цркву су 1941. године порушили локални Албанци, међу којима су били Тахир Балидемај и Рам Монов коме су после тога тресле руке све до краја живота

Уз благослов епископа никшићко-будимљанског господина Јоаникија, зимус је формиран Одбор за обнову цркве св. Василија Острошког Чудотворца у Мартиновићима код Гусиња, која је порушена 1941. године. Обнова је требало већ да траје увелико, али то не дозвољавају мјештани Албанци (синоћ су бацили крст са темеља у поток!), упркос правоснажним судским одлукама да је ријеч о црквеној земљи.

Године 1902, митрополит Митрофан Бан својим писмом бр. 550 од 03. априла, налаже свештенику гусињском Ђорђу Шекуларцу да огради мјесто за Цркву и гробље у Мартиновићима.

Године 1928, почела је од камена градња храма Св. Василија Острошког Чудотворца у Мартиновићима димензија 7,50м х 6,20м, ширине зида 0,50м. Завршена је тек десет година касније

Године 1938, црква је освештана; освећење је извршио викарни епископ будимљански Николај Јокановић са свештенстством.

Године 1940, свештеник Ђорђе Шекуларац пише у годишњем извјештају Архијерејском намјесништву андријевичком да у Мартиновићима живи 73 мушких и 52 женске особе који су Православни Срби.

Године 1941, црква је срушена и остало је само 1м висине зида у читавој основи. Међу рушитељима је био и Тахир Балидемај (његов унук Садрија Балидемај, рођен 1968, хвалио се о овоме на суду у Плаву 2011.), и Рам Монов који се попео на цркву и бацио звоно, и који је након тога тресао рукама до смрти (свједочио на суду у Плаву 2011.).

Након Другог свјетског рата земљиште на коме је црквиште и гробље користио је или га издавао уз накнаду члан црквеног одбора Рашко Поповић. У катастру, ово земљиште је заведено као ЛН 160 КО Мартиновићи 1, катастарска парцела бр.733 површине 1653м² и к.п. бр.734 површине 716м² што укупно износи 2369м² и власништво је Митрополије црногорско-приморске.

ВИДЕО СНИМАК са постављања темеља прије пет година:

Извор: sedmica.me

Pin It on Pinterest

Share This