Izaberite stranicu

На празник Светог Василија Острошког школа православне вјеронауке парохије паштровске која носи име овог свеца и угодника Божијег прославила је своју крсну славу.

Сабрање и прослава су организовани у манастиру Прасквица, а свечаност је започела литургијским сабрањем у којем су се већина присутне дјеце и причестила Пречистим даровима. У наставку Свете литургије коју је служио парох и вјероучитељ протојереј Драгослав Ракић, заједно са дјецом полазницима школе, њиховим родитељима и свима присутнима освештан је славски колач.

Потом се парох обратио празничном бесједом у којој је истакао значај вјеронауке и здравог васпитања дјеце и друштва у данашње вријеме, те да нам свеци Божији и примјери њихове славе и живота и пута умногоме могу помоћи да спознамо свој истински пут и правац којим треба да усходимо.

У наставку празничне бесједе парох је рекао да данас имамо изузетну част да су нам дошли и драги гости да увеличају радост прославе: „То су сусједне школе вјеронауке из Будве – Старог града и при Цркви Свете Петке са својим вјероучитељима протојерејем Петром Церовићем и Оливером Ђурић, као још једна школа вјеронаука из Подгорице – насеља Доња Горица са вјероучитељицом Видом Живковић. Стога ово сабрање подсјећа на мали Дјечији сабор који је дјечијом радошћу и дружењем уљепшао завшетак ове школске године, те им стога свима захваљујемо на одазиву.“

Парох је ријечи захвалности упутио и фирми „In Tourist“ са Каменова која је вршила бесплатан превоз преко цијеле године за ђаке полазнике са простора Будве, Бечића, Светог Стефана, и да се у том њиховом дјелу заиста огледа велики труд и подвиг. Затим, ријечи благодарности су упућене и управи манастира Прасквица који су дозволили да се у току протекле године због радова на санацији пута Близикуће – Тудоровићи, у једној од просторија може одвијати настава вјеронауке.

Протојереј Драгослав је истакао и труд родитеља заједно са дјецом када је у питању чреда – дежурство у спремању доручка за дјецу, као и ажурност за друге активности, јер морална подршка родитеља је основа добре вјеронауке, будући да се вјеронаука као и у остатку Црне Горе врши на добровољној основи.

Такође, ријечи благодарности парох је упутио и посебном одељењу наше школе вјеронауке а то је Хор „Свете Јелене Штиљановић“ и хоровођи Катарини Шћекић који својим гласовима сваке недеље обогаћују молитвену радост, а чијем концерту ћемо у скорије вријеме имати прилике присуствовати.

„Овим путем се захваљујемо и одбојкашком и фудбалском клубу из Будве који су нам за ову прилику обезбиједили сву потребну спортску опрему да бисмо за младе употпунили садржај данашње свечаности, иако због временских прилика није било могуће то спровести.“

Уз честитке и благодарења дјеци и родитељима на вриједно и успјешно завршеној још једној години парох је ученицима уручио свједочанства о завршетку редовне школске 2018/19.године, а затим и иконице као дар ученика свима присутнима.

По завршетку литургијског сабрања, свечаност је настављена у порти манастира, гдје су родитељи припремили послужење, а гдје је остатак дана проведен у извођењу пјесма и рецитација сабраних школа вјеронауке и радосном дружењу свих присутних.

Протојереј Драгослав Ракић

Pin It on Pinterest

Share This