Izaberite stranicu

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве примио, 13. маја 2019. године, у згради Патријаршије председника Републике Србије г. Александра Вучића и председавајућег Председништва БиХ г. Милорада Додика.

Након сусрета, у обраћању новинарима Патријарх српски Иринеј је рекао да је током разговора констатовано да је стање на Косову и Метохији тешко и да је неизвесно како ће се пронаћи његово решење:

“Борићемо се и нећемо посустати у одбрани Косова. Колико ћемо успети? Надамо се у Бога и историју и помоћ пријатеља да ћемо нешто успети. Колико – остаје да видимо, зависно од ситуације у свету и оних који подржавају нас и другу страну.”

Патријарх Иринеј је казао да се “председник Вучић јуначки бори за Србију, Косово и Метохију и све што је везано за српско име”, истичући да то није само његов лични став, већ и став Сабора наше Цркве, пренела је РТС.

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик је изјавио да је без заједничког става свих важних фактора у Србији и свих Срба не може да се реши ниједно важно државно и национално питање: “Подељеност око тога како решити неко важно питање, попут КиМ свакако смањује шансе да то буде у прилог добрих решења која очекујемо.”

Додик је захвалио Патријарху на позиву да учествује у заседању Сабора, који је прилика да се најотвореније разговара о свим питањима државне и националне политике, у чему Црква има значајну улогу.

Председник Вучић је истакао да је његово да настави да се бори и извуче максимум од свега што може да добије за српски народ, уз чување мира и стабилности, али без пристајања на уцене и давања оног што није наше право да дамо, нити смемо да дамо.

Како преноси РТС, председник Србије је нагласио да сматра да је Црква важан друштвени чинилац који има право на своје ставове, а који не морају да буду исти као ставови државе. Црква је, подсетио је, помагала на свим територијама где је српски народ био угрожен, посебно на Косову и Метохији и додао да је пред нама тежак период.

Вучић је најавио да ће наставити да ради у најбољем инетресу народа на КиМ и државе у целини и захвалио се Његовој светости, који је показао огромну одговорност за развој и напредак српског друштва.

Извор: РТС

Pin It on Pinterest

Share This