Izaberite stranicu

У свечаној сали Конака манастира Мораче, уз масовно присуство Морачана и уважених гостију, пријатеља Мораче, одржана редовна изборна Скуштина Удружења Морачана „Светигора“, саопштило је ово Удружење.

На почетку саборовања које је благословио настојатељ Богородичног храма у Морачи, игуман Рафаило, одата је пошта преминулим члановима између двије Скупштине: Момиру Војводићу, Миодрагу Мишу Трипковићу, Славку Живковићу, Бориславу Машковићу и Рају Поповићу, Лабуду Ракочевићу.

„Одата је пошта и недавно преминулом швајцарцу Францу Веберу, екологу свјетскога гласа, великом борцу за заштиту природних и културних добара човјечанства и истинском пријатењу Мораче и борцу за њену заштиту и спас“, саопштили су из Удружења.

Анализиран је Извјештај о досадашњем раду Скупштине, Управног одбора и осталих тијела Удружења који је оцијењен као веома успјешан.

„Скупштина је оснажила своје претходне одлуке које се тичу његовања и заштите морачких обичаја, свијетле морачке традиције, духовности, културе и историје овог краја.

Наглашена је потреба даљих активности на заштити манастира Мораче, ријеке Мораче и укупне културне и духовне баштине Мораче од потопа, имајући у виду поновне најаве режима и енергетских лобија о изградњи брана и вјештачких језера на Морачи“, истиче се у саопштењу.

Скупштина је одала захвалност досадашњем руководству, и изабрала нове челне људе Удружења. За предсједника Скупштине поново је изабран проф. др Саво Марковић, а за потпресједнике Радивоје Меденица, Радован Радовић и др Владимир Добричанин.

Предсједник Управног одбора „Светигоре“, који броји 21 члана је Вуксан Симоновић, а потпресједници су Лабуд Бећировић, Драган Ракочевић и Рајко Стевановић.

Предсједник Савјета Удружења је Војислав Симоновић.

Скупштина је додијелила захвалнице за успјешну сарадњу Удржењу Ровчана „Гојак“, Удржењу Пипера „Пипо“, Удружење Куча „Марко Мињанов“, Удружењу Васојевића „Васо“, Удружењу Жупљана „Војвода Никша“, Удружењу Братоножића, Удружењу Загарчана, Удружењу Бјелопавлића „Бијели Павле“, Удружење Зећана, Удружењу Ускока и Удружењу Дробњака.

Додијељена су признања Рафаилу Калику, архимандриту манастира Мораче,др Момчилу Вуксановићу, предсједнику Српског националног савјета и захвалница Војиславу Симоновићу, првом предсједнику Скупштине „Светигоре“, који су се пригодним ријечима обратили Скупштини.

Удружење је додијелило признање Комнену Бећировићу, доајену борбе за спас Мораче, који је из Париза упутио Скупштини поруку са најбољим жељама за успјешан рад.

Захвалнице су додијељене Милану Вујисићу, дугогодишњем предсједнику Управног одбора, Радовану Радовићу, Љубисаву Бјелићу и Драгану Митровићу, протојереју ставрофору.

На крају је приређена трпеза љубави и пригодан културно-забавни програм.

„Удружење се захваљује свима који су својим присуством и својим порукама увеличали ово сабрање Морачана, са жељом за нове пријатељске сусрете“, поручили су у саопштењу.

Извор: ИН4С

Pin It on Pinterest

Share This