Izaberite stranicu

Председник Уганде Јовери Мусевени присуствовао је свечаном полагању камена темељца за будућу Саборну цркву Свете Софије у Кампали, недалеко од језера Викторија. Катедрала, која треба да буде реплика чувене Аја Софије у Цариграду, моћи ће примити 2.500 верника, а предвиђа се да ће коштати 4,5 милиона долара (17 милијарди угандских шилинга). Од ових трошкова, председник је обећао 79.525 долара (300 милиона шилинга), од којих је већ уплаћено 7.950 долара (30 милиона шилинга), преноси медијски центар Уганда.

Мусевени је уз то обећао 21.200 долара (80 милиона шилинга) за Комисију за развој Православне Цркве и још 5.300 долара (20 милиона шилинга) за свештенике – укупно 106.000 долара (400 милиона шилинга).

Председник је искористио прилику и да честита верницима Православне Цркве у Уганди, које је том приликом предводио Његово Високопреосвештенство митрополит Јона (Лванга), стогодишњицу присуства Цркве у тој земљи. Полагањем камена темељца катедрале отпочеле су свечаности поводом ове стогодишњице.

У Уганди има 1,4 милиона православних хришћана. Историја њиховог присуства може се прочитати на веб страници Православне Цркве Уганде, Uganda Orthodox Church .

Председник државе је рекао и да ће мобилисати начине како би се изградила саборна црква: „Упослићу дипломатске канале да пронађем финансијска средства за ову цркву од њених сестринских Цркава, посебно из Србије, Русије, Етиопије, Еритреје и Египта. То исто сам учинио са муслиманском заједницом кад сам изнашао донације из арапских земаља које су финасијски допринеле изградњи Исламског универзитета у Уганди у месту Мбале и Плазе краља Фахда у Кампали. На сличан начин позваћу ове Цркве да помогну изградњу пројектоване Саборне цркве у месту Лубија”, истакао је председник.

Извор: Orthochristian (са енглеског Инфо служба)

Pin It on Pinterest

Share This