Izaberite stranicu

У трећу недељу по празнику Пасхе Господње када се сјећамо Светих мироносица и праведних Јосифа и Никодима, на празник Светог Василија Острошког у Цетињском манастиру служена је Света литургија којом је началствовао отац Игор Балабан. Саслуживали су јеромонах Прохор Јосифов, ђакон Александар Лекић и архиђакон Марко Марковић. На Литургији су појали и одговарали ђаци Цетињске богословије.

У лутургијској бесједи отац Игор Балабан је подсјетио на Јеванђеље о Женама мироносицама које су када су дошле да миром помажу тијело Исусово, нашле празан гроб Васкрслога Господа:

„Апостол Марко почиње причу о васкрсењу тако што говори о смјелости и храбрости, а у исто вријеме и о страху. Најприје каже да Јосиф из Ариматеје долази и као угледан човјек се осмијели да затражи тијело Исусово од Пилата и он му га даде.“

Појаснио је да из данашње перспективе није јасно зашта је то смјелост јер се подразумјева да свако има право да му се зна гроба, али Исус је умро таквом срамном смрћу, која је резервисана само за најгоре преступнике и разбојнике, безбожнике, зашта је уосталом и био осуђен, тако да нико није смио ни да помисли да затражи и сахрани Његово тијело. Јосиф га сахрањује у своју у камену исечену гробницу и онда навали камен на њу. Пошто мину субота, рано ујутру дођоше жене мироносице.

„Са првим зрацима сунца у недјељу оне долазе и желе да помажу тијело Исусово, по тадашњим јеврејским обичајима, зато их зовемо мироносице. Апостол Марко прича да оне налазе анђела – младића одјевеног у бљештаве свијетле, бијеле хаљине. И тај младић први пут саопштава њима, а преко њих и свима нама, ту благу вијест: Исуса Назарећанина тражите, није овдје, устаде!“

Отац је казао да свима нама, и на свакој Литургији која се служи на кугли земаљској, који Исуса тражимо и чекамо, као што је Јосиф, како се каже у Јеванђељу чекао Царство Божије, тај младић каже: Није овдје устаде. Затим је објаснио који страх, трепет и ужас су осјећале жене мироносице кад им је анђео казао Није овдје, него устаде. Ви тражите онога распетога, умрлога, али тај умрли је побиједио смрт за све вас, идите и реците ученицима Његовим и Петру.

Отац је протумачио да младић Петра издваја јер га се јавно одрекао. И да мироносице, односно анђео говори: Кажите ученицима Његовим, и кажите Петру, Игору  Милану, Марији, Славици, Милени… кажите свима који Га се одричу својим дјелима, мишљу и страстима, свакога дана, да Га не траже више у гробу. Јавите да је устао и да је побиједио смрт за све њих и све нас. А жене излазећи из гроба ником ништа не казаше јер се бојаху.

„Тек када Га је, каже се даље у Јеванђељу, сусрела Марија Магдалина тек онда су сви сазнали. Јавио се прво Марији Магдалини, па онда и свим ученицима. Сви су га видјели и повјеровали“, рекао је отац Игор.

Додао је да су и послије Вазнесење неки ученици сумњали и да је тако до данас. Пожелио је да нам Господ да да и нас анђео просвјетљава том вијешћу од које нема важније, због које се сабирамо да будемо као Јосиф и да узмемо тијело Исусово.

„Ми не можемо да га узмемо од Пилата и помажемо својим рукама, нити да га обавијемо погребним повојима, али можемо да окусимо Тијело и Крв Његову – то нам је оставио, да Га примимо у повоје своје душе и тијела и да васкрсне у нама и да нас васкрсне. Нека би дао Господ да се хранимо Његовим Тијелом и Крвљу, да се погребе у нас и да се ми сапогребемо са Њим. И да васкрсне у нама и да нас васкрсне и посади нас са десне стране Себи у последњи дан када буде дошао са славом и настани нас у Царству Господњем – Царству Божијем Оца и Сина и Духа Светога „, закључио је на крају свог обраћања отац Игор Балабан.

Весна Девић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This