Izaberite stranicu

На трећу недељу по славном Васкрсењу Господњем, у дану када прослављамо чудотворца Острошког, Светог Оца Василија – служена је Света литургија у подгоричкој Цркви Светог Ђорђа.

Евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор Драган Станишић уз саслужење браће свештенослужитеља: проте Милете Кљајевића, проте Јована Радовића, јереја Блажа Божовића и ђакона Ивана Црногорчевића.

На Литургијске возгласе одговарали су појци овог Светог храма, предвођени хоровођом Снежаном Поповић.

Прочитавши јеванђелско зачало, сабранима се у име Божије обратио началствујући свештенослужитељ, прота Станишић.

“Чули смо у Светом јеванђељу како је Марија Магдалина ушла у гроб, с намјером да помаже изнова да намирише Тијело Исусово. Али гле у гробу, младић који каже, Што тражите живога међу мртвима “ подсетио је прота, указавши да ова тема Тела Христовог лежи у основи саме проповеди Цркве Божије.

Пошто и сам Апостол Павле каже да је једно тело птичије, друго тело животињско, треће биљно –  а друго човечије,управо из тог разлога је Јосиф из Ариматеје тражио да му Пилат да Тело Христово. И он га је узео и умотао, намирисао и положио у нови гроб – објаснио је началствујући свештенослужитељ, прота Станишић.

Али какво је својство тијела биљнога, тијела животињскога – свих тјелеса: распадљивост, пропадљивост, коначност и смртност. Међутим, како је нагласио Тело Христово, Тело Божије, тело човечије, испуњава се овим миром, помазује се Силом Духа Светога и сведочи да је различито од свих других тела.

“И ове мошти Светог Василија Острошког, којима приступамо сведоче да је тијело човечије – тијело запечаћено, прожето Духом Светим, сједињено са Тијелом Христовим – другачије од свих других твари, тјелеса.Заиста, наше тијело је храм Духа Светога, Храм Божији, и по томе смо ми, дјеца Божија “.

И зато се каже, нагласио је отац, да је једна душа, један чојек – скупљи и већи него читава васиона:

“Јер цијела васиона обитава и постоји благодарећи енергијама које јесу и које и нијесу; а човјек обитава и постоји благодарећи енергијама које вјечно теку кроз његов живот – као ријека воде живе. Зато је ова недеља Мироносица јако важна, јер кроз њу сазнајемо – колико је скупоцјено тијело хришћанско, тијело Цркве Божије и зато се ми целивамо три пута, при сваком сусрету – целивамо се у име Оца и Сина и Светога Духа.

Та ријеч, целив, значи да се исцијелимо, јер сусрет је допринос исјељењу; зато наш поздрав у ове дане – Христос Воскресе – је поздрав исцјелитељски. И зато целивамо иконе, Часни крст, мошти Светог Василија Острошког и његов кивот. “

Завршавајући своје обраћање прота је пожелео да се свагда испунимо том вечном животворном енергијом Божијом, Духа Светога и да наше тело буде различито од сваког другог тела, биљног животињског и сваке друге твари – да будемо као Господ Исус Христос, животворнога и спасоноснога Духа, да можемо устати из гроба и васкрснути, кличући ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ, ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ !

Велики број причасника приступио је Светој тајни причешћа.

Након Литургије, свештенослужитељи су приступили благосиљању и ломљењу славских колача данашњим свечарима.

Час веронауке код протинице Надица Радовић, одржан је затим у порти Светог храма.

Заједничарење у Телу Христовом настављено је у црквеној гостопримници.

Елза Бибић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This