Izaberite stranicu

На данашњи дан, 9. маја 1945. године њемачки фелдмаршал Вилхелм Кајтел потписао је у Берлину завршни  документ о окончању  Другог свјетског рата.

Овај дан обиљежава се као Дан побједе над фашизмом. Безусловну капитулацију Њемачке у Берлину је потписао фелдмаршал Вилхелм Кајтел, у име Совјетског Савеза потписник је био маршал Георгиј Жуков, а у име западних савезника британски ваздухопловни генерал Артур Тедер. Тиме је формално завршен Други свјетски рат у Европи, али су остаци њемачких трупа и њихових савезника још неколико дана пружали отпор, а у Југославији је то потрајало до 15. маја. У рату који је трајао нешто мање од шест година, нашла се 61 држава и око 110 милиона војника. Процјене говоре о 50 до 80 милиона погинулих, од тога је цивила било између 38 и 55 милиона.

Девети мај обиљежава се и као Дан Европе, јер тог је дана 1950. године министар спољних послова Француске Роберт Шуман објавио декларацију којом је позвао на успостављање новог поретка у којем не би било мјеста за сукобе међу европским земљама. Суштина његове идеје била је у успостављању заједничких тијела, тачније односа, најприје у производњи и дистрибуцији угља и челика као темеља индустријске снаге. Први кораци на том путу били су формирање посебних, наддржавних тијела у области производње и дистрибуције челика и угља, а Шуман је првенствено имао у виду односе Француске и Њемачке. Наредне године основана је Европска комисија за угаљ и челик, која је временом прерасла у Европску економску заједницу, да би четири деценије касније, 1991. године у холандском градићу Мастрихту била проглашена Европска унија. Уговор о оснивању Европске заједнице за угаљ и челик потписале су Француска, Савезна Република Њемачка, Италија, Данска и земље Бенелукса – Белгија, Холандија и Луксембург, а Европски савјет је 1955. године у Милану одлучио да се дан објављивања Шумановог плана, 9. мај, обиљежава као Дан Европе.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This