Izaberite stranicu

Његово преосвештенство Епископ новосадски и бачки др Иринеј угостио је 4. маја у свечаној дворани Црквене општине новосадске учеснике семинара „Доживети Европу, причати о Европи”. Пријему је присуствовао и Преосвећени владика мохачки г. Исихије. Поздравивши студенте из Немачке и Србије, стипендисте Фондације Конрад Аденауер (Konrad-Adenauer-Stiftung, KAS), владика Иринеј је истакао да је веома радостан поводом сусрета и да је наведена Фондација једна од ретких политичких организација која има аутентичан интерес за питање Цркве и вере:

– Желим да вас све поздравим у атмосфери и радости Празника изнад свих празника – Васкрсења Христова, јер у обема традицијама, Западној и Источној, ове године је врло блиско био датум Васкрсења, свега недеља дана разлике. Код нас у традицији Православне Цркве од првог дана Васкрса до празника Вазнесења Господњег увек постоји само један поздрав ‒ „Христос воскресе”, и сви ти дани се посматрају као један дан Васкрсења. У овом периоду треба да једни друге сагледавамо у контексту да смо не осуђени него даровани да будемо сви вечно заједно, само ако то хоћемо, и са Богом и једни са другима, навео је Епископ бачки.

Студенти су имали прилику да постављају питања владици Иринеју, а један од присутних стипендиста замолио је владику да прокоментарише актуелну ситуацију на Косову и Метохији.

– Ја мислим и данас да Албанци нису превише муслимани, али не треба да заборавимо да екстремни муслимани са Блиског и Средњег Истока, уз огромне финансије, раде на реисламизацији Албанаца. У ратовима Исламске државе на Истоку, највећи проценат добровољаца је са Косова, а онда тек из Босне. Ја лично мислим да Западна Европа уопште није свесна са каквом ватром се игра. Они ће вероватно дати визну либерализацију Албанцима и огромна маса косовских Албанаца ће отићи у Западну Европу. Они су сада главни трговци дрогом у Западној Европи. Ја нисам против муслимана ‒ у глобалном конфликту сматрам да су муслимани жртве Запада, а не обрнуто. Мислим да данас, док влада ова криминална гарнитура на Косову и Метохији, неће бити компромиса између нас и Албанаца, али ако Американци и Европљани схвате да тамо треба довести неке нормалне људе, онда је могућ компромисни дијалог између Срба и Албанаца. Решење видим у томе да се њима дâ највећа могућа аутономија: где су они већина – они имају главну реч, где су Срби већина – Срби имају главну реч. Има рецепата у Европи, може се наћи неки модел. Србија не може да призна Албанцима посебну државу на територији која је извор Србије. Првобитна Србија је тамо, најважнији наши манастири и све је тамо. До дана данашњега, после пет векова турске окупације, ми имамо 1.500 цркава и манастира на тој територији. Албанци немају ништа, објаснио је владика Иринеј.

Преосвећени Епископ мохачки г. Исихије студентима је истакао значај Светоархангелског манастира у Ковиљу, манастира који је основао Свети Сава у 13. веку.

По завршетку срдачног сусрета, Епископ бачки г. Иринеј уручио је гостима пригодне дарове и изразио је наду да ће бити још таквих пријатних разговора и дружења.

Извор: Епархија бачка

Pin It on Pinterest

Share This