Izaberite stranicu

Светом архијерејском литургијом којом је јутрос у Цркви Светог Ђорђа, уз саслужење 12 свештенослужитеља, началствовао Епископ Кирило (Бојовић) прослављен је Св. Апостол и јеванђелист Марко, заштитник града Подгорице.

Након прочитаног јеванђељског зачала, словом поуке сабранима се прво обратио старешина Цркве Светог Ђорђа, архијерејски намесник подгоричко-колашински, прота Велибор Џомић.

„Св. Апостол Марко, који нас је сабрао данас, је један од оних који је примио власт од Господа да буде слуга свима и да се њему по благодати Духа Светога, покоравају духови нечисти “ казао је отац и додао:

„Колико је његово поштовање у народу хришћанском, јесте и онај лав, кога гледамо као хералдички знак у грбовима многих држава. Тај духовни лав јесте Св. Апостол Марко који је заштитник многих градова, а ту част има и Подгорица, да буде под небеским покровитељством апостола Марка, који јесте чувар и симбол нашег града.”

Прота је нагласио да не смемо заборавити да није случајно то што је апостол Марко заштитник града Подгорице и што је нашао своје место у грбу Црне Горе.

„Овде је у мјесту званом Дрпе, код Подгорице, близу Јусоваче и у Старој Вароши био Манастир Св. Апостола Марка. Падом Подгорице под османску владавину, кренуло је разурање темеља те древне светиње; до дана данашњег сачувани су њени остаци. После Другог свјетског рата, остала је једна велика улазна капија који су порушили, тадашњи властодршци и властомоћници и правили на мјесту те велике светиње зграде.

После ослобођења Подгорице од Турака кренуло је обнављање сјећања на Манастир Св. Апостола Марка и ишла је литија са моштима кроз град Подгорицу, до тога мјеста, где су братственици часне породице Ђечевића, Митрополиту црногорско- приморскоме предавали и до данас предају косовске божуре, да их положи на ћивот Св. Петра Цетињског. “

Отац је подвукао да су они до данас чувари те светиње а да се ми – сабирајући око ње – враћамо свом исконском памћењу и предању и себи самима.

Затим је при крају свога обраћања подсетио да је велика радост и благослов за братство овог светог храма то што владика Кирило већ традиционално служи у Цркви Светог Ђорђа, као његов духовни изданак.

Празничном трпезом љубави, заједница у Васкрслом Господу настављена је у црквеној гостопримници храма Светог Ђорђа под Горицом.

Елза Бибић

 

Pin It on Pinterest

Share This