Izaberite stranicu

Епархија рашко-призренска демантовала је данас писање косовских медија да Косовска полиција већ девет година чува српске православне храмове, након што је ту надлежност Косовској полицији уступио КФОР.

ЕРП наводи, преноси КоССев, да је истина да се под сталном заштитом Косовске полиције налази 16 цркава на територији Косова и Метохије, док још две редовно обилазе полицијске патроле, док један од најзначајнијих православних храмова на Косову и Метохији, Високе Дечане и даље чува управо КФОР.

Медији су, такође, објавили и да су све православне цркве оштећене или уништене у мартовском погрому обновљене средствима косовске владе, што такође негирају из ЕРП.

Међутим, из Епархије рашко-призренске су потврдили за КоССев да је манастир Дечани остао под заштитом КФОР и подсећају да је последњи оружани напад на манастир био ручним бацачем граната 2007.

Уз то, наглашавају и да је КФОР након појаве исламистичких графита на оградним зидовима манастира 2014. године и хапшења четворице наоружаних исламиста, локалних Албанаца, 2016. године, појачао заштиту и физички и видео надзором.

Манастири који имају сталне полицијске пунктове су Пећка Патријаршија, Св. Архангели, Девич, Гориоч, Зочиште, Будисавци, Ђаковица и градске цркве у Пећи, Истоку, Вучитрну, Јужној Митровици, Урошевцу, Приштини, Подујеву и две у Призрену.

У Призренској богословији и на Газиместану су, такође, стални полицијски пунктови, док манастире Грачаницу и Драганац, које обилазе патроле 24/7, немају пунктове.

Из Епархије рашко-призренске за КоССев су демантовали и да су објекти српског историјског наслеђа оштећени током марта 2004. обновљени средствима владе која их је обновила јер сматра да су они богатство Косова.

Најпознатији пример цркве оштећене у мартовском погрому 2004. која ни данас није рестаурирана, а под заштитом је УНЕСЦО, јесте Богородица Љевишка у Призрену. Око трећина те цркве је изнутра огарављено, а фреске нису очишћене и рестауриране, наводе из ЕРП.

Извор: РТВ Војводине

Pin It on Pinterest

Share This