Izaberite stranicu

Светом литургијом на Ђурђевдан је у саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици началствовао протојереј Мирчета Шљиванчанин, уз саслужење протојереја-ставрофора: Драгана Митровића и Далибора Милаковића, протојереја: Предрага Шћепановића, Бранка Вујачића, као и протођакона Владимира Јарамаза.

Одговарала мјешовита пјевница при Саборном храму Христовог Васкрсења.

Отац Мирчета се у литур4гијској бесједи осврнуо на култ и поштовање Светог Георгија у цијелом свијету:

,,Један од најпознатијих мученика Цркве је онај кога данас прослављамо, а то је Свети великомученик и побједоносац Георгије. Он је један од оних мученика који се највише уписао у срца вјерних, у историју Цркве, у памћење народа и свијета, јер заиста, нема земаљскога шара гдје нема храма њему посевћеног или имена његовог да неко не носи, или мјеста или неког другог знамења које је у спомен Светог Георгија“, казао је он.

Он је нагласио да је оно што је учинило Светог Георгија толико славним, познатим, светим управо то што је засновао свој живот на крајеугоаном камену, који је Христос Господ.

,,Није ни чудо кад је већ тако живио и такву вјеру имао што је могао да претрпи таква и толика страдања и мучења која су му задавали они који су извршавали наредбе цара Диоклецијана, а све то су чинили не би ли се он одрекао Христа. Али, ни земаљска власт, ни положај који су му нудили, ни муке које су му смишљали – ништа га није могло одвојити од љубави Христове.
Зато што је знао, што је вјеровао и што је осјећао да је Христос живот и да је у Христу живот. И зато што је осјећао да је Христос темељ сваког правог човјека. И да се Христа не може одрећи онај који хоће да буде Христов“, закључио је отац Мирчета Шљиванчанин.

БЕСЈЕДА ПРОТОЈЕРЕЈА МИРЧЕТЕ ШЊИВАНЧАНИНА

Борис Мусић

Pin It on Pinterest

Share This