Izaberite stranicu

Ђурђевдан, 2019. г. торжествено је прослављен Светим Евхаристијским сабрањем у подгоричком храму Светог Ђорђа под Горицом.

Празничним Богослужењем началствовао је старешина овог Светог храма – архијерејски намесник подгоричко-колашински, прота Велибор Џомић. Саслуживали су му браћа свештенослужитељи : прота Милета Кљајевић, прота Драган Станишић, прота Јован Радовић, јереј Блажо Божовић и ђакон Иван Црногорчевић уз молитвено учешће проте Милуна Фемића.

Након прочитаног јеванђељског  зачала и освећења Дарова предложења, сабранима у име Божије, обратио се началствујући свештенослужитељ, прота Велибор Џомић.

,,Господ је дао да у чудесном вијенцу године, прослављамо и празник Светога великомученика Георгија, Побједоносца – великог војводе Христовог и јунака свога времена, Исповједника и човјека који је потврдио своју живу вјеру у Христа Распетога и Васкрслога и који се није дао завјести привременим земаљским шаренилом и сластима на које се обичан човек (често слаб, падљив и никакав) привлачи и за које се опредјељује  “ казао је отац.

Подсетио је да вековима Подгорица – кроз овај Свети храм – и са земаљском и небеском пуноћом прославља и проси молитве од Св. великомученика Георгија да он као Победоносац, помогне народу – да чува овај град од сваке сатанске и вражије напасти, да разгони демонске силе својом молитвом и да буде истински покровитељ и заштитник заједно са Светим Апостолом и Јеванђелистом Марком.

,,Често када не можемо по својој људској слабости да разумијемо вријеме, људе и догађаје – и све оно што се на ширем плану хришћанима догађало (а не заборавите да је ера размеђена до Христа и од Христа) – да се сјетимо речи из данашњег Светог Јеванђеља – да Христос није обећао сласти и власти својим ученицима “ казао је отац, подсећајући да је Он својим ученицима дао власт само над духовима нечистим; да им није дао власт земаљску, (јер је ни Он није хтео) нити да им служе – него их је позвао да служе свима и да онај који хоће да буде први међу њима, буде слуга свима.

Прота Џомић је указао да и такви људи често сметају, бивају гоњени – али не у црквеном смислу, него због тога што се тражи од њих, да се поклоне лажним боговима, да признају лажне идоле за врховно божанство.

,,Зато је Господ рекао својим ученицима, да вам кроз многе невоље ваља проћи да бисте наследили Царство Божије; не само невоље које нам чине други, већ и невоље од својих слабости, свога маловјерја; и да ће доћи вријеме да ће сваки који вас убије мислити да службу Господу, Богу приноси  “ јер како је нагласио, лаж обично наступа кроз сву историју и сво време – као истина, полуистина, или као врховна истина – с тим што се она као таква нуди и намеће да заузме Вечну, Божанску Истину коју нам је дао Господ, као својим ученицима и његовим наследницима.

,,Један од таквих свједока који се није дао завести лажним  земаљским обећањима – јесте и наш данашњи патрон и слављеник Свети великомученик Георгије, који нас је сабрао у дому његовом – да бескрвну службу принесемо у ове дане Васкршње радости, да се помолимо Васкрслом Христу, а и њему Побједоносцу – да принесе молитве за свакога од нас и за сав народ и људе добре воље и за све оне којима је мила Истина и правда Божанска и којима је она на срцу “ поручио је отац, пожелевши да нас Господ молитвама Св.  Великомученика Георгија укрепи, оснажи, да нам подари снаге да се угледамо на њега и његов живот, на житија Светих Божијих људи који су веровали у Христа Васкрслога и сведочили ту Истину; и који су, када је то било потребно – до крви остали верни тој и таквој Истини.

,,Већ 900 г. се народ сабира у овом Светом храму, не само у слободном времену, слободнијем или мање слободнијем него и у времену тешких окупација, као што је била нпр. турска, османска окупација ових простора, све до Берлинског конгреса до 1878.г. (и док се то све имплементирало 1879.г.). “

Отац је подсетио присутне да када уђу у Свети храм, могу да виде да је блаженопочивши књаз и господар Црне Горе, Никола I Петровић Његош, саградио  припрату у којој стоје – у спомен ослобођења Подгорице од Турака.

,,До тад, до берлинског конгреса, подгорички хришћани имали су само стари дио Цркве “ указао је, рекавши да све оно што је било верујуће је могло да стане у тих неколико квадрата – да се Богу помоле; али да је и та жижа, мрвица простора земаљског, допринела да се хришћанска вера и име у овом граду очува.

,,После II светског рата ова црква је била на распећу (као и многи др.храмови у ЦГ и шире) али она је некако била посебно, систематски скрнављена; никада није прекидала свој Богослужбени ток живота, увијек се у њој служила Св. Литургија, славио се Васкрсли Господ, прослављала Св. Тројица, славио се Св.великомученик Георгије и сви др. Свети који су примали у своја наручја, све оне који су им са вјером и љубављу долазили “ подсетио је, рекавши да са том вером на овом историјском месту стојимо данас и ми, молећи се Васкрслом Христу да нам подари милост, здравља, спасења духовног и сваког другог напретка свакоме од нас и свима нама заједно – онима који су одсутни, који нас воле и мрзе и онима за оне нам је заповеђено да се молимо за њих…  те да им Господ нађе своје место, да и они сами познају да у Њему имају место – у Цркви и Царству Његовом.

,,Нека је од Бога велики благослов и срећна слава Цркви Светог Ђорђа у Призрену и Ђурђевим Ступовима и манастиру Бања код Рисна и на Његушима…” поручио је отац, казавши да ниједан Светитељ није тако поштован као Св. Великомученик Георгије, можда и више од Св. Великомученика Димитрија; и да је подгоричка Црква Светог Ђорђа под Горицом прошле године добила честицу моштију овога Светога великомученика, коју чува са највећом љубављу и пажњом.

,,Нека Господ благослови све оне који су приносили себе на дар у овом Светом храму, нека Господ благослови и подари духовног здравља и напретка свима приложницима, добротворима, вјернима, нашим оцима свештенослужитељима који су непрестано бдили над Богослужењем у овом Светом храму и вама који сте у тим Богослужењима учествовали.”

Отац се посебно захвалио брату Радулу Недовићу који нам је својом жртвом и љубављу обновио певницу у храму и приложио икону.

,,Нека је срећно кумство на овој слави с. Снежани Поповић и њеној ћерки Василији које су се прошле године јавиле да буду чесни домаћини и куме на слави данас… Да захвалимо на љубави и појцима, црквењацима и свима доброжелатељима… Нека Господ молитвама Св.великомученика Георгија подари здравља, спасења, напретка, утјехе и снаге да бродимо кроз овај живот онако како ваља и требује прослављајући све Свете а сви заједно са Свима Светима, Свету Тројицу и Васкрслог Христа Бога нашега. Христос Воскресе ! “ поручио је началствујући свештенослужитељ, прота Џомић у својој беседи на Ђурђевдан у храму под Горицом.

По примању Светих Христових Дарова, верни народ предвођен својим свештенослужитељима пошао је у трократни опход око храма.

Кропећи и благосиљајући присутне у црквеној порти, изнесене се честице моштију Светог великомученика Георгија и Светог Стефана Троношког на целивање присутнима.

Свештенослужитељи су потом приступили благосиљању и ломљењу славских колача данашњим свечарима.

Прота Кљајевић је позвао верни народ на трпезу љубави овогодишње домаћице славе Снежане Поповић и ћерке Василије (у Духовном Центру МЦП), које су кумство за наредну годину предале  Слободану Ћеранићу.

Елза Бибић

 

Pin It on Pinterest

Share This