Izaberite stranicu

На данашњи дан, 7. маја 1997. године Влада САД осудила је Швајцарску због прихватања злата и драгоцјености од жртава холокауста за вријеме Другог свјетског рата.

Швајцарска је из Другог свјетског рата изашла непокорена, али не и неокрзнута. Она је опстала као слободна, демократска земља у Европи која је дрхтала под нацистичком чизмом, али је и сарађивала са Трећим рајхом. Швајцарска је чувала милијарде долара у злату које су нацисти отели жртвама Холокауста, али је не треба олако оцијенити као нацистичку марионету. Штавише, Њемачка је умало извршила инвазију на Швајцарску.

„Швајцарска има најодвратније и најјадније људе и политички систем“, жалио се Хитлер Мусолинију у јуну 1941. године

Након пораза Француске у љето 1940. године што је Трећи рајх учинило доминантном силом Западне Европе, Њемци су планирали да покоре и Швајцарску. Операција Таненбаум требало је да укључи њемачке трупе из Француске, Њемачке и Аустрије, док би Италијани дјеловали с југа. Швајцарска је послије рата тврдила да је једино што је Хитлера спријечило да је освоји, била чињеница да је имала много наоружаних људи. Ипак, то је мало вјероватно.

Нацисти су већ били освојили Француску, чија је војска важила за једну од најбољих у Европи и то за само шест недјеља. Швајцарска би им се супротставила, заправо, народном милицијом без тенкова, артиљерије и летјелица. Иако је планинска, најнасељенији дјелови су на равним теренима, који би лако могли бити прегажени. Такође, раније подигнута утврђења стајала су на границама са Њемачком и Аустријом, али не и са Француском. Дакле, зашто нацисти нијесу окупирали Швајцарску? Један разлог је можда тај што их је Хитлер дијелом сматрао Њемцима (то га, пак, није спречавало да окупира Аустрију). Вјероватније је да га је у томе спријечила инвазија на Русију, иако су Њемци и даље прикупљали средства да окупирају Балкан у пролеће 1941. године. А можда је Швајцарска једноставно била сувише користан посредник између нациста и свјетске економије.

Без Швајцарске , Њемци нијесу могли добити нигдје конвертибилну валуту. Швајцарци купују њемачко злато, и замјењују за било коју жељену валуту. Изузев што је извор конвертибилне валуте, и без обзира што је „неутрална“ Швајцарска је извозила у Немачку сатове, прецизне машине, нишанске справе, прехрамбене млијечне производе, електричну енергију, а увозила из Немачке гориво, хемикалије, фармацеутске сировине и готове љекове. Немачки транспорти су ишли кроз Швајцарску , и Швајцарци их нијесу прегледали, нити постављали питања што је у њима. Швајцарска је била рај за шпијунажу, и омогућавала је дипломатске контакте између зараћених страна на својој територији.

Приредио: Миомир Ђуришић

 

Pin It on Pinterest

Share This