Izaberite stranicu

У катедралном манастиру Епархије будимљанско-никшићке, Ђурђевим Ступовима, свечано је данас  прослављен празник Светог великомученика Георгија, храмовна слава древне немањићке задужбине.

Свету архијерејску литургију су служили Његово Високопреосвештенство Архиепископ берлински и све Њемачке Руске заграничне Цркве Г. Марко и надлежни Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, уз саслужење свештеника и свештеномонаха Епархије.

У прослави је молитвено учествовало монаштво Епархије, вјерни народ из беранског и других крајева, као и уважени гости празничног сабрања поводом прослављања храмовне славе.

О великом празнику Светог Георгија бесједио је Преосвећени Епископ Јоаникије, који је казао да се велика васкршња радост продужава, а у њој је и радост празника Светог великомученика и побједоносца Георгија.

„Свети Георгије, као свједок Христов и као онај који се жртвовао за Христа, са Њим се разапео и примио смрт као Христос. Он је добио удио са васкрслим Христом, у Његовој побједи над смрћу и Његовој вјечној слави. Зато сви хришћани славе Светог великомученика Георгија и, као што рече Високопреосвећени Архиепископ Марко, који добро познаје Палестину, чак, га и муслимани на истоку призивају у помоћ, и помаже им, као што наш Свети Василије Острошки помаже и свима даје исцјељење“, рекао је Владика.

Додао је да празничну радост увеличава и присуство драгих гостију, нарочито, Његовог Високопреосвештенства Архиепископа берлинског и цијеле Њемачке РЗЦ Г. Марка, који је, по ријечима Његовог Преосвештенства, велики пријатељ српског народа.

Навео је да је Високопреосвећени Архиепископ Марко изузетно образован, дипломирао је на Теолошком факултету у Београду, а докторирао на Славистичким студијама у Хајделбергу. Ипак, оно што је за Архијереја најважније, веома је молитвен и јеванђељски човјек.

„Сјећамо га се, када је као млад архијереј долазио у манастир Ћелије ваљевске. Био је пријатељ нашег блаженопочившег и Светог Преподобног оца Јустина ћелијског. Прије неколико година причао нам је овдје о живим сјећањима из сусрета са о. Јустином и, наравно, он је одличан познавалац његове теологије“, казао је Владика будимљанско-никшићки, напомињући да је уважени гост дао велики допринос измирењу између Руске заграничне Цркве и Московске Патријаршије, које је настало због притиска ондашњих бољшевичких власти.

„Чим се РПЦ ослободила од тог притиска, чим су настале нормалне прилике и односи између власти и РЦ, као што то видимо и данас, Владика Марко и блаженопочивши Патријарх Русије Алексије II учинили су све, дали огроман допринос и извршили то свето дјело измирења и сједињења. То је велико ојачање за цијело православље. То би нам и данас могло служити за поуку, а не да поједини људи, под видом измирења, продубљавају расколе у православљу, као што то данас видимо у Украјини“, поручио је Епископ Јоаникије.

У име благодарности на посјети Епархији, Владика Јоаникије, одликовао је Архиепископа Марка највећим одликовањем Епископије будимљанско-никшићке – Медаљом Светог великомученика и побједоносца Георгија I степена за унапређење и утврђење братских веза међу светим Православним црквама и народима.

Архиепископ берлински и све Њемачке РЗЦ Г. Марко захвалио је на одликовању и произнио ријеч архипастирске поуке.

„Данас је празник овог манастира, и много шире од ове Епархије, то је, у ствари, свеправославни празник који се, нарочито, види у Светој земљи, а и у нашим земљама гдје се у свакој цркви, данас, савршава Литургија и помен Светог Георгија“, казао је Високопреосвећени владика Марко, подсјетивши на житије Светог великомученика Георгија, који је принио смјелост, храброст пред царем Диоклецијаном у најстрашније вријеме гоњења хришћана.

Поучио је да из примјера Светог великомученика Георгија треба и ми да знамо, да се сјећамо основне истине наше вјере, а та истина је сам Христос.

„Нема друге истине, нема другог Христа, нема другог Бога, једина истина, једина вјера православна је Христос. Често пута, као и данас, имамо проблема у овом свијету због тога што, особито, власти не вјерују у једину истину, у јединог Христа, у једину Цркву. Ми хришћани треба да сачувамо оно што је најдраже у нашем животу – истину Христову“, закључио је Архиепископ Марко.

На крају Литургије благосиљан је и преломљен славски колач. Домаћин овогодишњег славља била је породица пок. Веселина Вучетића. Они су дио колача предали Никодину Раденовићу, који је преузео обавезу да припреми славље за идућу годину.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

 

Pin It on Pinterest

Share This