Izaberite stranicu

За 19. мај у подне на Сињајевини је најављен протест грађана који се противе милитаризацији те планине.

Они ће се окупити на катуну Округљак, испред цркве Ружице, и са тог мјеста захтијевати од Министарства одбране Црне Горе да не гради војни полигон на Савиним водама.

Протест су најавили из Удружења грађана и поштовалаца Бјелопавлића Бијели Павле, Удружења сточара Бјелопавлићка Сињавина“, Црквене општине Даниловград, Планинарског друштва Прекорница“ и неформалног удружења грађана Сачувајмо Сињавину“.

Организатори протеста поручили су да су посебно изненађени, изиритирани и узнемирени све агресивнијим и безобзирнијим настојањима и насртајима Министарства одбране и руководства Војске Црне Горе, да и поред јасног и недвосмисленог противљења грађана интензивирају настојања да Сињајевину претворе у војно вјежбалиште.

Појаснили су да се милитаризацији те планине противе грађани свих општина који гравитирају масиву Сињавине и који имају право вјековног коришћења пространства пашњака Колашина, Мојковца, Жабљка, Шавника, Даниловграда и Бијелог Поља.

Незадовољство је кулминирало неодмјереним саопштењем начелника генералштаба ВЦГ, Драгутина Дакића, од прије неки дан, казали су они, додајући да је Војска планирала да користи 10 800 хектара, односно четвртину укупне површине платоа Сињајевине.

Јасно је да војска мора имати негдје вјежбалиште, али је спорно да ли за овако димензионисане снаге као што је Војска ЦГ треба толико простора, посебно на овако изузетно значајним и атрактивним просторима као што је Сињајевина…Посебно иритира позивање начелника Генералштаба да је то државна имовина. Одмах се намећу питања: чија је држава Црна Гора, да ли је то држава грађана или осиљених државних службеника, како су комуни постали државна имовина, чији су били раније и може ли ико ускратити вјековима стечана права издигаоца и грађана са подручја општина које користе просторе Сињајевине вјековима да иста и надаље несметано користе, каква права имају грађани, ко финансира државу и војску, због чега се то ради, питали су организатори протеста.

Они су замолили надлежне да прекину радити против интереса Црне Горе.

Посебно апелујемо на представнике министарстава и представнике актуелних власти у наведеним општинама, да стану испред својих грађана који ће доћи на најављени скуп и кажу јасно НЕ изградњи војних база и полигона на простору Сињајевине. Нека Сињајевина остане оно што је вјековима била огромно пасиште за очување и развој номадског катунског начина узгоја стоке, пише у саопштењу, којим су позвали све љубитеље природе да 19. маја у подне дођу да сачувају Сињајевину.

Извор: ИН4С

Pin It on Pinterest

Share This