Izaberite stranicu

Председник Комисије за истраживање последица НАТО бомбардовања Дарко Лакетић изјавио је да је у сарадњи са Институтом „Батут“ урађено научно-медицинско истраживање које је показало да је постојао токсин који је деце од пете до девете године учинио подложнијом на настанак малигних болести.

Лакетић је за „Новости“ објаснио да је истраживање спроведено на генерацији деце рођеној након НАТО бомбардовања јер је било могуће искључити све факторе ризика, што није могуће када се испитује старије становништво.

„Као испитивану групу смо узели децу јер ту не постоје фактори ризика и само истраживање зато има велику научну вредност“, указао је Лакетић.

Он додаје да ће у наредној фази истраживања Комисија покушати да идентификује о ком токсину је реч.

„Од тренутка излагања токсину до манифестације болести потребно је да прође неко време. За малигне болести крви треба око осам година, а за солидне туморе од 14 до 18 година. Имамо довољну временску дистанцу да урадимо истраживање“, казао је Лакетић.

Подсећа да је НАТО агресија извршена противправно, без сагласности Савета безбедности.

Због тога, додаје, Србија има право да тражи помоћ у лечењу, превенцији, санацији животне средине пре свега од западних земаља.

Лист наводи да ће први прелиминарни извештај о последицама бомбардовања бити објављен 2020. године.

Извор: РТВ Војводине

Pin It on Pinterest

Share This