Izaberite stranicu

У сали Дома културе у Бару, уз присуство вјерских великодостојника све три конфесије и великог броја посјетилаца, одржана је панел дискусија „Вјера у млади“.

Догађај је организовала НВО Барска Кул Тура, а идеја за оваквим видом дијалога потекла је од Азре Растодер, ученице Гимназије „Нико Роловић“, доботнице ЕУX стипендије.

На питања младих која се тичу изазова које носи савремено друштво одговарали су протојереј Мирчета Шљиванчанин – координатор Катихетског одбора Митрополије црногорско-приморске, хафиз Сулејман Бугари – савјетник реиса Исламске заједнице и Иван Вукчевић – жупник Бара у име Барске надбискупије. Ферида Перочевић из НВО Барска Кул Тура захвалила се православној Митрополији, меџлису Исламске заједнице и Надбискупском ординаријату, истичући да је ово „још један доказ да је Бар симбол међурелигијског склада“.

Главни старјешина храма Св. Јована Владимира свештеник Слободан Зековић поздравио је скуп у име Црквене општине Барске и свештенства архијерејског намјесништва барског и Митрополије црногорско приморске.

„Када смо прије двадесетак дана добили позив од Фериде Перочевић за учешће на овом скупу, заиста смо га са радошћу прихватили, првенствено што смо чули да су организатори млади, млади који су наша нада и на којима свијет остаје. Заиста смо благодарни младима који су окупљени око НВО Барска Кул Тура што су изабрали ову тему за вечерашњу дискусију и хвала им што су схватили да је вјера угаони камен човјековог бића и постојања“, истакао је он.
Главни имам меџлиса Исламске заједнице Бар мр Муидин Милаими такође је поздравио окупљене и колеге других вјера, истичући да настављају добру традицију из прошлости.

„И ми настављамо ту традицију и својим примјером показујемо онима који долазе да морамо живјети заједно, без обзира како се ко зове и којој конфесији припада. Бар је по томе најбољи град, не само у Црној Гори, него и шире“, казао је Миљаими.

У име надбискупа Рока Ђенљошаја, говорио је дон Келменд Спаки, који је захвалио организаторима, вјерским великодостојницима и учесницима и поздравио их у име надбискупа барског. „Младост је наша будућност. Вјера је лијек душе и тијела. Браћо млади, вјерујте и молите Бога ако хоћете бољи и мирнији живот“, поручио је он.
Услиједила су потом бројна питања, попут оних како живјети у складу са временом, а поштовати начела вјере, како васпитавати дјецу из мјешовитих бракова, да ли ће у једном тренутку наука надвладати и постати контрадикторна вјери, о различитим струјама унутар религија, третману ЛГБТ заједнице…

Представници све три вјере су, одговарајући на питања, истакли да је суштина вјере поштовање и дијалог. Такође, када је вјера у питању, најзначајнију улогу има породица, поред слободне воље која је свима дата. Ипак, истакнуто је да људски род пролази кризу идентитета.

„Нека ријечи наших родитеља, вјероучитеља и проповједника одзвањају вашим срцима сваког дана, нека буду дио вас, како би ваш животни пут био лакши и исправнији и како би вам помогле у искушењима која су саставни дио живота. Будите отвореног ума, али још отворенијег срца за сваког ко се по било чему разликује од вас. Не осуђујте, јер ће вам бити суђено, прихватите и бићете прихваћени. Наоружајте се знањем и љубављу јер, што више упознајете друге, то више спознајете саме“, завршна је порука синоћњег скупа.

Извор: Баринфо

Pin It on Pinterest

Share This