Izaberite stranicu

Припадници РОСУ употребили су палице и сузавац против мештана општине Штрпце, који су покушали да зауставе багер за изградњу мини-хидроелектране, када је кренуо ка месту Обереке. Двадесеторо људи је повређено, јавља репортер РТС-а. Градоначелник Братислав Николић каже да је општинско руководство уз свој народ. Канцеларија за КиМ најоштрије осудила употребу „бруталне силе“ полиције над демонстрантима.

Након двомесечног протеста за одбрану река Шар-планине, када су мештани успели да издејствују склањање багера, данас је уз пратњу специјалних јединица поново почео да копа. За понедељак ујутру је заказан састанак представника косовске полиције, локалне самоуправе, инвеститора – приватника Албанца и мештана.

Двадесеторо људи је повређено, а међу њима су Стојан Јосимовић из организационог одбора за одбрану река Шар-планине и двадесетогодишњи Стефан Градочевић.

Дејан Стевановић из Штрпца, који од почетка учествује у протестима, наводи да мештани верују да инвеститор нема дозволу за рад.

Багер је јуче поново кренуо ка месту за изградњу мини-хидроелектране, али су мештани успели да га врате без инцидената.

Председник Општине Штрпце Братислав Николић најоштрије је осудио прекомерну употребу силе од стране РОСУ и оценио да је то напад на све становнике Штрпца.

„Целокупно општинско руководство и ја лично смо одувек били уз свој народ и тако ће бити и надаље. Оно што се јутрос десило, када је услед прекомерне употребе силе повређено двадесет мештана наше општине јесте нешто што је недопустиво и нешто што више никад не сме да се понови. Става смо да се сви проблеми морају решавати једино на миран начин“, истакао је Николић.

Општина Штрпце је донела одлуку о обустави радова на изградњи мини-хидроелектране због замућења воде за пиће у резервоару, а самим тим и због угрожавања водоснабдевања и та одлука је и даље на снази.

Из Општине Штрпце истичу да ће о свему што се данас десило разговарати са надлежнима и тражити објашњење за овакав вид примене силе над недужним становницима Штрпца.

Канцеларија за КиМ осудила употребу силе

Канцеларија за Косово и Метохију најоштрије је осудила употребу „голе и бруталне силе“ полиције над демонстрантима у општини Штрпце.

„Подсећамо Кфор и међународне мисије да је српски народ у општини Штрпце посебно рањив због чињенице да се веома дуго налази у изолацији, и да свака демонстрација силе над људима који живе у тако тешким условима не само да није хумана већ и изазива оправдани револт читавог српског народа на Косову и Метохији“, наводи се у саопштењу.

Из Канцеларије позивају представнике међународне заједнице на Косову и Метохији да Србима гарантују демократско право на јавно и мирољубиво изражавање незадовољства и да спрече насилне акције полиције и њену злоупотребу у стварању атмосфере ванредног стања у срединама које већински насељавају Срби.

„На учеснике протеста у Штрпцу апелујемо да своје оправдано незадовољство исказују на миран и достојанствен начин и да не дају поводе Приштини да додатно отежа положај Срба у том делу КиМ, јер јасно је да најекстремније приштинске политичке структуре жељно чекају сваку прилику и изговор да демонстрирају силу према нашем народу у Покрајини“, наводи се у саопштењу.

Извор: Ртс

Pin It on Pinterest

Share This