Izaberite stranicu

У наставку дводневне Међународне научне конференције ”Слобода вјероисповијести или увјерења у Црној Гори“ која је јутрос почела у Подгорици, одржана је друга сесија под називом „Слобода вјероисповјести или увјерења у међународном праву и праву ЕУ“.

Проф. др Саво Марковић, редовни професор државно-правне и црквено-правне историје и римског права на Универзитету „Медитеран“, бивши министар правде СРЈ говорио је на тему „Нарушавање аутономије цркава и вјерских заједница у нацрту Закона о слободи вјероисповијести“.

Рекао је, парафразирајући Валтазара Богишића, да је тај нацрт „грбо рођено, и никакво га вријеме не може исправити“.

„Овај законски текст се не може амандмански побољшати. Мора се, дакле, радити из коријена нови предлог или нацрт Закона и онда се о њему водити расправа“, категоричан је професор Марковић.

Проф. др Ђорђије Блажић, декан Факултета за државне и европске студије рекао је да мање-више сви савремени устави европских земаља садрже одредбе о људским правима и слободама која се тичу духовног интегритета грађанина.

„И не само устави, него наравно садржи их и велики број међународних аката који уређују људска права и слободе“, каже професор Блажић.

Говорећи о појму јамчењу слободе вјероисповијести од стране државе, казао је да држава не даје појединцу слободу, јер је он има.

„Али држава има дужност да ми ту слободу јамчи на начин што ће предузети мјере интервенције према свим оним осталима који покушавају да наруше моју индивидуалну или колективну слободу, нпр. вјероисповијести“, казао је Блажић.

Проф. др Далибор Ђукић, професор црквеног права на београдском Правном факултету говорио је о црквеној и вјерској аутономији.

Рекао је да вјерска аутономија садржи право вјерских организација на самоодређење и формирање сопственог вјерског идентитета.

Р.В.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This