Izaberite stranicu

На празник Преподобног Јована, у сриједу 1. маја, у манастиру Ђурђеви Ступови служена је Света литургија којом је началствовао јеромонах Рафаило Бољевић, игуман манастира Подмаине уз саслужење беранског свештенства и монаштва манастира.  

Бесједећи сабранима, игуман манастира Подмаине је казао да у пасхалним стихирама чујемо како света небеса „сугеришу“ женама мироносицама да се не збуњују, да Живога не траже међу мртвима, него да иду бодро, скоро трчећи и јаве ученицима, а они свим народима да је, ваистину, васкрсао Христос и да је положен нови темељ људској природи.

„Овог пута савршено непоколебљив, да га више никаква смрт, никакво лукавство грјеховно и демонско не може помјерити ни у времену, ни у вјечности. Јер, на Васкрслом Христу, бесмртном Богу темељиће се природа, дакле, живот свих оних који Га буду повјеровали, који буду повјеровали проповјед и жена мироносица, Његових Светих ученика и апостола, а онда и апостолској Цркви, која исту ту проповјед носи и доноси и овим нашим данима, овим нашим градовима. У литургијском судару још више да продубимо доживљај Васкрсења и виђење Васкрслог, а у Цркви, вазда, присутног Христа, уз сусрете са њима, који, увијек, дишу пламеном нове радости на коју их бодре свети анђели и сам Васкрсли, позивајући их на радост: Радујте се, ево ме, устао сам да ви стојите у мени и да се вјечито радујете. Идите и ту радост свједочите другима, свим народима до краја васељене“, бесједио је јеромонах Рафаило.

Извор: Епархија будимљаснко-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This