Izaberite stranicu

У свим манастирима на Атонској гори у прва три дана Светле седмице врше се литије са чудотворним иконама Пресвете Богородице. На Васкршњи понедељак, по светогорском типику, у Кареји је свечано ношена у литији икона Пресвете Богородице Достојно јест.

У складу са светогорским предањем, Свету lитургију су служили оци из Кареје, а велика литија кроз Кареју и околину трајала је шест сати. У пратњи свете иконе били су чланови Епистасије Свете горе: јеромонах Стефан Хиландарац, јеромонах Павле из Ксиропотама, старац Никодим из Светог Павла и јеромонах Пајсије из Григоријата, заједно са мноштвом народа из свих крајева света.

Литија је кренула од цркве Протата на тргу у Кареји, престоници Свете Горе, уз празничну звоњаву, калдрмисаним сокацима, преко свих конака и келија, у којима су монаси гостољубиво дочекивали икону и посетиоце. Међу значајније карејске келије спада и Посница Светога Саве, коју увек посећује ова велика литија са иконом Достојно Јест.

У манастиру Хиландару бива литија са иконом Тројеручице, кад и у Протату, односно на други дан Васкрса. Литија полази одмах после Свете литургије. Прво заустављање и читање Еванђеља бива одмах по изласку из манастира, пред крстом који је на порти. Друго стајање је код крста Светога Симеона и последње код параклиса Тројеручици (подигнут на месту где су хиландарски монаси у 15. веку нашли Тројеручицу на магарету). На челу литије је игуман Ватопеда архимандрит Јефрем.

На трећи дан Пасхе, односно на Светли уторак, бива литија у Ивирону са чудотворном иконом Пресвете Богородице, назване Портаитиса.

Царице у Византији су имале право да носе златни или пурпурни сунцобран. Владичица наша Пресвета Богородица, као Царица неба и земље, „носи” у време литије царски сунцобран пурпурне боје са златним везом звани уранија.

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This