Izaberite stranicu

Парастосом у цркви Светог Марка у Београду и полагањем венаца и цвећа на споменик српским жртвама у ратовима на подручју бивше Југославије у Ташмајданском парку, данас је обележена годишњица страдања Срба у хрватској војно-полицијској акцији “Бљесак”.

У том нападу хрватских паравојних, војних и полицијских снага 1. маја 1995. године на Западну Славонију, која је била под заштитом снага УНПРОФОР, за само 36 сати убијено је 283 Срба, већином цивила, од којих 57 жена и деветоро деце, а 15.000 их је протерано са својих огњишта.

Душанка Којић из Окучана ни после 24 године није сахранила свог супруга јер не зна где је покопан. Зна да је убијен 1. маја у шуми у селу Ширинци.

“Нисмо га још пронашли, већ 24 године трагамо, не знамо ни где је, ни где су му кости. Чули смо да има гробница са три тела која није есхумирана”, каже Душанка и додаје да је сваки 1. мај за њу тежак и болан.

Повремено одлази у Окучане, али каже да су сада тамо неки непознати људи и да нема више ниједног њеног комшије.

Председник Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац каже да се данас у Окучанима окупио хрватски врх да слави, док Срби из Хрватске расути по целом свету тугују.

“Нико из хрватског врха још није одговарао за овај злочин у акцији ‘Бљесак’. Злочини су почињени над цивилима, али и над војницима јер су убијани након заробљавања”, рекао је Штрбац.

Он је подсетио да се зато пред Жупанијским судом води кривични поступак против председника бивше Републике Српске Крајине (РСК) Милана Мартића и команданта бивше СВК генерала Милана Челекетића због гранатирања Загреба у коме је погинуло шесторо људи.

“Они су то наредили како би Хрвати обуставили напад на Западну Славонију. Ако њих могу да гоне, онда неко мора да гони и тадашњи хрватски врх”, истакао је Штрбац.

Председник координације удружења породица несталих са простора бивше Југославије Драган Пјевач каже да правде за Србе нема и навео је да је само у селу Медари код Окучана убијено 22 људи.

Породица Вуковић остала је без деветоро својих чланова, међу којима је било и троје деце од 11, осам и седам година.

“Сестре од те деце су поднеле захтев за накнаду штете за душевни бол. Изгубиле су спор и добиле да плате 3.500 евра судских трошкова. Толико о правди за Србе”, рекао је Пјевач.

Он је додао да је Хрватска земља која је после рата смањила број националних мањина највише у Европи, са 22,5 одсто на 7,5 одсто, од тога су већина Срби.

“Сигурно је да су Срби из Хрватске највеће жртве. Хрватска данас има проблем са становништвом, људи одлазе не само из економских разлога већ је тешко живети у земљи где се релативизује усташтво”, рекао је Пјевач.

Линта: Циљ Туђмановог режима етнички чиста Хрватска

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта оценио је да је “злочиначка акција ‘Бљесак’ један у низу доказа да је циљ режима Фрање Туђмана био стварање етнички чисте хрватске државе”.

“Данас се навршава 24 године од наведене акције хрватске војске и полиције (у Западној Славонији), у којој је убијено близу 300 српских цивила и ратних заробљеника, а протјерано преко 20.000 Срба”, подсетио је Линта у данашњем саопштењу.

Он је додао да се, међутим, “не сме заборавити чињеница да је у злочиначкој акцији ‘Бљесак’ протеран мањи део српског становништва тог подручја”, јер је “већина Срба из западне Славоније протерана је још у јесен 1991. године у злочиначким акцијама ‘Откос’, ‘Оркан’ и ‘Папук'”.

Линта је оценио да је јасно је да надлежни органи Хрватске неће привести правди одговорне за ратне злочине над Србима јер се они сматрају ослободиоцима и херојима, и поставио питање српском Тужилаштву за ратне злочине када ће бити “подигнуте оптужнице против наредбодаваца, организатора и починиоца бруталних злочина над српским цивилима и ратним заробљеницима” у тим злочиначким акцијама.

“Крајње је време да наше Тужилаштво почне да процесуира бројне ратне злочине који се почињени и против Срба а не само против Хрвата, Бошњака и Албанаца. У супротном, српско Тужилаштво за ратне злочине због непроцесуирања злочина над српским цивила и ратним заробљеницима оправдава врхунску лаж Загреба и Сарајева да су Срби тобоже били агресори, а Хрвати и Бошњаци ослободиоци и жртве”, истакао је Линта.

Извор: РТВ Војводине

Pin It on Pinterest

Share This