Izaberite stranicu

На данашњи дан, 1. маја 1218. године рођен је њемачки цар Рудолф I Хабзбург, оснивач династије Хабзбурговаца, једне од најстаријих династија у Европи. Владао је од 1273. до смрти 1291. године.

Хабзбург била је једна од владарских кућа (династија) Европе: Хабзбурговци су владали Аустријом (као војводе, надвојводе и цареви), били су краљеви Шпаније и цареви Светог римског царства више вијекова до 1806. године. Њихово име потиче од швајцарског дворца Habichtsburg (Јастребов дворац), сједишта породице у XII и XIII вијеку у мјесту Хабзбург. Кренувши из југоисточне Њемачке, породица је проширила свој утицај и посједе на источне крајеве Светог римског царства, који отприлике одговарају данашњој Аустрији. Након само двије-три генерације, Хабзбурзи су успјели да достигну царски пријесто, које ће уз краће прекиде држати вјековима. Након абдикације цара Карла V, који је уједно био и краљ Карло I Шпански, династија се подијелила на аустријске и шпанске Хабзбурговце. Шпански Хабзбурговци су изумрли 1700. године, што је изазвало рат за шпанско наслеђе, док су аустријски Хабзбурговци изумрли 1740. године, што је изазвало рат за аустријско наслеђе. Као један од разлога њиховог нестанка, наводи се велики број бракова унутар породице, мада је оваквих веза било мало у аустријској лози, а мале богиње, које су убијале младе потомке се истичу као прави разлог. Ипак, наследница последњег аустријског Хабзбурга, Марија Терезија, удала се за Франца Стефана, лоренског војводу, па су њихови наследници наставили хабзбуршку традицију у Бечу под династичким именом Хабзбург-Лорен. Свето римско царство је нестало 1806. године, кад је француски цар Наполеон I реформисао власт у Њемачкој. Знајући да ће изгубити звање Светог римског цара, Франц II се прогласио насљедним царем Аустрије и тако постао Франц I. Цар Франц I Аустријски службено је носио овај велики наслов: „Ми, Франц I, Божјом цар Аустрије; краљ Јерусалима, Угарске, Чешке, Далмације, Хрватске, Славоније, Галиције и Лодомерије; надвојвода Аустрије; војвода Лорене, Салцбурга, Франачке, Штајерске, Корушке и Крањске; велики војвода Кракова; кнез Трансилваније; маркгроф Моравске; војвода Сандомјежа, Мазовије, Лублина, Горње и Доње Шлезије, Аушвица и Затора, Тешина и Фурланије; кнез Берхтесгадена и Мергентхајма; кнежевски гроф Хабзбурга, Горице, Градишћа и Тирола; маркгроф Горњих и Доњих Лужице и Истре”.

Аустријско царство је након Аустро-угарске нагодбе постало Аустроугарска 1867. године. Хабзбурзи су одступили с власти 1918. године, након пораза у Првом свјетском рату.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This