Izaberite stranicu

Трећи дан највећег хришћанског празника, прослављен је Евхаристијским сабрањем у храму под Горицом.

Светом службом Божијом началствовао је протојереј-ставрофор Милета Кљајевић уз саслужење протојереја Јована Радовића; молитвено је учествовао негдашњи старешина светог храма, протојереј-ставрофор Милун Фемић.

Сабранима у храму Божијем, након прочитаног јеванђелског зачала, словом поуке обратио се началствујући свештенослужитељ, прота Кљајевић.

,, Христос Воскресе ! Овим радосним Васкршњим поздравом наша Света мајка црква поздравља своју духовну децу, како би многе ожалошћене утешила и клонуле охрабрила “ казао је отац, нагласивши да је Васкрс празник над празницимма, празник победе над смрћу, празник љубави и праштања.

,, Врхунац Божије икономије, представљају догађаји Христовог страшног, славног Страдања и Његовог великог и славног Васкрсења “ нагласио је он, подсетивши да су догађаји који су се збили основ наше вере јер је у њима Господ Исус Христос ослободио људски род од окова смрти и даровао нам вечни живот.

На значај Васкрсења указује већ и апостол Павле у свом обраћању Коринћанима, када говори: ,, Ако Христос није устао, онда је празна проповијед наша па празна и вјера ваша “. Тако, следујући апостолу Павлу, Св. Максим Исповедник наглашава да се у Тајни крста и Његовог Васкрсења, скрива сва судба света и свих људи.

,, Због великог значаја Христовог Васкрсења, свака недјеља у току године је посвећена Васкрсу и свака се сматра малим Васкрсом. То је покретни празник који се празнује послије Јеврејске Пасхе прве недјеље послије пуног мјесеца који пада у сам дан пролећне равнодневнице, или непосредно послије ње. Најраније може да падне 4.априла а најкасније 8.маја по новом календару “ подсетио је отац у своме обраћању.

За овај највећи празник, како је казао надаље, у народу су уобичајени многи лепи обичаји. Фарбају се васкршња јаја, зато што је јаје симбол обнављање природе и живота. Нарочито црвено јаје представља радост и то како за оне који га дарују другима, тако и онима који га примају. Црвена боја представља Спаситељеву невино проливену крв на голготи, а то је уједно и боја Васкрсења зато што њега не може бити без страдања и смрти.

“Васкрсли Господ увјерава нас да ћемо и ми послије сопствене смрти ући у Вјечно битисање “, казао је прота,  нагласивши да нам је Својим Васкрсењем Господ Исус Христос дао могућност и за наше Васкрсење.

,, Достојним животом по Богу остајемо у јединству са Њим и на земљи и на Небу  а да би се одржало то јединство,  потребно је да сви умножимо своју љубав према људима и Богу.”

Нагласио је да је потребно да служимо људима као што је Христос служио, који је као богочовјек опрао ноге Својим ученицима и рекао да није дошао да Му људи служе, већ да Он служи свима.

На крају свога обраћања у храму под Горицом, прота Кљајевић је позвао да се радујемо овом дану молећи Господа да и нас васкрсне у дан општег Васкрсења.

Заблагодаривши Господу на Даровима којима нас је удостојио, свештенослужитељи са својим парохијанима наставили су заједничарење у црквеној гостопримници светог  храма.

 

Елза Бибић

 

Pin It on Pinterest

Share This