Izaberite stranicu

У ноћи између 27. и 28. априла 2019. године, у катедралној цркви Христа Спаситеља у Москви Његова светост Патријарх московски и све Русије одслужио је божанску службу – у поноћ, литију, јутрењу и Божанску литургију Св. Јована Златоуста.

Његовој светости су саслуживали: Архиепископ каширски Теогност, председник Синодалног одељења за манастире и монаштво; Архиепископ Беча и Будимпеште Антоније, руководилац Управе за иностране установе Московске патријаршије; Архиепископ егоревски Матеј; Епископ воскресенки Дионисије, први заменик начелника администрације Московске патријаршије, свештеномонаштво и монаштво града Москве.

На васкршњој служби у катедрали Христа Спаситеља молили су се председник Руске Федерације В.В. Путин, председник Владе Руске Федерације Д.А. Медведев са супругом, градоначелник Москве С.С. Собјанин. У храму је био и апостолски нунције у Руској Федерацији надбискуп Целестино Миљоре, дијецезан у Москви надбискуп Паоло Пеци.

Патријарашки хор Катедрале Христа Спаситеља (диригент И.Б. Толкачев) и Камерни хор при овој катедрали (диригенткиња С.Н. Соколовскаја) певао је на божанској служби.

Уживо емитовање патријарашке божанске службе реализовали су телевизијски канали „Первиј“, „Росија 1“ и „Спас“. Уз техничку подршку ТВ канала „Спас“, патријарашка божанска служба је емитована на интернету на званичном сајту Руске православне цркве, Патриархиа.рууз коментир професора Московске духовне академије А.К. Светозарског. На телевизијском каналу „Спас“ и порталу Патриархиа.ру емитовање је омогућено и на знаковном језику.

Пре почетка литије Првојерарх Руске цркве обратио се присутнима поздравним словом.

Према традицији, на васкрсну ноћ, у храм Христа Спаситеља је унет благодатни огањ из цркве Васкрсења Христовог у Јерусалиму, који је донела делегација коју је предводио председник Управног одбора Фондације Светог апостола Андреја Првог позива В.И. Јакунин и архиепископ јегорјевски Матеј. Пре почетка литије Предстојатељ Руске православне цркве запалио је свеће са благодатног огња и предао их учесницима божанске службе речима: „Почињемо васкршњи празник паљењем благодатног огња који је донет са Светог Гроба“.

Уз појање стиха „Воскресеније Твоје, Христе Спасе“ уређена је литија око катедрале Христа Спаситеља.

Његова светост Патријарх Кирил прочитао је Огласитељно слово Св. Јована Златоуста за свету Пасху.

На крају јутрење Патријарх Кирил, В.В. Путин, Д.А. Медведев, С.В. Медведев и С.С. Собјанин  разменили су ускршње честитке и празничне дарове.

Васкрсно јеванђеље (Јован 1,1-17) читано је на 21 језику. Његова светост Патријарх је почео да чита Јеванђеље, које говори о оваплоћењу Божје Речи, на грчком и латинском језику, а затим је служашче свештенство наставило да чита на јерејском, црквенословенском, арапском, енглеском, санскритском, руском, украјинском, молдавском, татарском, гагауском, литванском, естонском, енглеском, француском, немачком, италијанском, шпанском, кинеском и јапанском.

На сугубој јектенији читане се прозбе за јединство Православне цркве и очувању Цркве од подела и раскола.

За време причастна протојереј Михаил Рјазанцев је прочитао Васкршњу посланицу Његове Светости патријарха Кирила упућену архипастирима, пастирима, монаштву и свим верним чедима Руске православне цркве.

После заамвоне молитве Првојерарх Руске цркве је осветио Артос.

На крају службе Његова светост Патријарх Кирил поново је честитао присутнима и ТВ гледаоцима Васкрс.

Извор: Патриархиа.ру (с руског Инфо служба СПЦ)

 

Pin It on Pinterest

Share This