Izaberite stranicu

Васкршњу службу у цркви Покрова Пресвете Богородице у Харбину одслужио је клирик Кинеске аутономне православне цркве свештеник Александар Јуј Ши. Његов сабрат, свештеник Павел Сун Мин, савршио је васкршња богослужења у Инокентијевском храму у граду Ергуну у аутономној области Народне Републике Унутрашње Монголије.

У Успенској цркви  на територији Руске амбасаде у Пекингу Божанску литургију је одслужио настојатељ цркве, јеромонах Инокентије (Колесников). Служба је окупила око 400 верника из многих земаља света – Русије, Украјине, Бугарске, Србије, Румуније, Шпаније, Француске, Велике Британије, САД и других; већина тих људи примила је Христове Свете Тајне. Изванредни и опуномоћени амбасадор Русије у Кини А.И. Денисов присуствовао је богослужењу.

Поводом васкршњих празника, градске власти Шангаја су дале на услугу зграду катедрале у част иконе Богородице „Споручница грешних“.Богослужење је обавио настојатељ Међународне православне заједнице Шангаја свештеник Јован Шчелоков. Присуствовао је руски генерални конзул у Шангају А.Н. Јевсиков.

Катедрала је саграђена 1937. године о трошку руских имиграната; у овом храму је служио Св. Јован Шангајски. У мају 2013. године патријарх московски и све Русије Кирил савршио је васкршњу службу у овој катедрали за време своје историјске посете Кини.

Божанска литургија за Ускрс је такође одржана у просторијама Генералног конзулата Руске Федерације у Шангају.

Божанску службу у Петроправловској парохији у Хонг Конгу предводио је протојереј Дионисије Поздњајев. Православни верници су се окупили да прославе Васкрслог Христа и у другим градовима Кине – Далијан, Гуангџоу, Шенјанг, Кунминг, Урумчи, Инин.

Извор: Московска патријаршија (с руског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This