Izaberite stranicu

У свим манастирима и парохијама Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске Васкрс је прослављен свечано уз присуство великог броја верног народа.

У манастиру Грачаница свечано је прослављен празник Васкрсења Христовог. Тачно у поноћ Епископ Теодосије поделио је светлост са васкршње свеће свим присутним верницима и повео трократну литију око храма са читањем Еванђеља и певањем васкршњег тропара.

Богослужење је настављено васкршњим јутрењем и Светом литургијом у којој је учестовао велики број верника, нарочито деце. Након богослужења игуманија манастира мати Стефанида са сестрама приредила је васкршње послужење за све присутне у манастирској гостопримници.

У делимично обновљеном Храму Светог Саве у јужном делу Косовске Митровице Васкршњу литургију служио је свештеник Ненад Стојановић. У присуству верника међу којима је било многобројне деце прочитана је Васкршња посланица Патријарха Иринеја, а затим је уследило и причешће на најрадоснији празник Васкрс.

 

Радост Христовог Васкрсења обасјала је и древну светињу манастир Бањску, задужбину краља Милутина из 14. века. Овај храм кроз векове је рушен и уништаван, али исто тако и васкрсавао вољом Божијом и данас сија у пуном сјају.

 

 

Прослава сверадосног празника Васкрсења Христовог у манастиру Високи Дечани:

Мати Харитина: Да не забораве своје Косово иако су га напустили

„Желим свима срећан Васкрс, да прославе у радости и миру, слози и љубави и да нам дођу у Свету Патријаршију и да виде да ми овде живимо у миру и да се не плаше ничега. Овде је ипак безбедно и могу сви доћи у свако доба“, у васкршњој честитки из Пећке патријаршије, за Тањуг, рекла је игуманија мати Харитина.

Посебно је поздравила Србе који су напустили КиМ током и после рата, наводећи да они у манастиру жале због тога, и истакавши уверење да им је недостајало стрпљења да остану у својим местима.

„Мислим да је било ипак мало стрпљења, као што смо ми остали овде. Није ни нама било лако, али ипак смо опстали. Тако и они су могли остати, па макар да нису све продали – да кажу да имају коме и зашто да се врате“, навела је мати Харитина, додавши:

„Али сад, то је што је, завршено је с тим, не можемо више о томе причати, могу само да им кажем – срећан им празник и желим да им кажем да дођу да се видимо, да не забораве своје Косово, без обзора на све то што су напустили“.

 

Извор: Епархија рашко призренска/Високи Дечани/ТВ Храм/Коссев

 

Pin It on Pinterest

Share This