Izaberite stranicu

На данашњи дан, 29. априла 1684. године након пораза Турске код Беча, на сједници Сената, Венеција је донијела одлуку о објави рата Турској. Рат је познат као Морејски, дуго је трајао и у њему су против Османског царства били Аустрија, Пољска, Венеција, Русија и Француска.

Морејски рат, познат и као Бечки рат или Рат Свете лиге , био је рат између Османског царства и између више европских сила у то вријеме уједињених у тзв. „Свету лигу“.               Овај рат, који је трајао од 1683. до 1699. године, ослободио је велике дјелове средње Европе од Турака, и битно је ослабио њихову војну моћ. Ратна дејства су вођена од Далмације до Егејског мора, али главни ратни поход био је млетачко освајање Морејског (Пелепонеског) полуострва на југу данашње Грчке. Млетачка је рат водила како би оправдала губитак Крита у Критском рату, док су Османлије већ биле у рату са Хабзбурзима на својој сјеверној граници и нијесу били у стању да концентришу своје снаге на Млетачку републику. Као такав, Морејски рат има једну важну одлику која се разлику од осталих османско-млетачки ратова, а то је да је из њега Млетачка република изашла као побједник, добивши значајно територијално проширење. Међутим, млетачка територијална експанзија била је краткотрајна, јер су Османлије преокренуле стање од 1718. године.

Кад је истекло двадесетогодишње примирје Турска је објавила рат Хабзбурговцима. Велики везир Кара Мустафа кренуо је с великом војском 1683. године право на Беч и почео га опсиједати. Но док је опсиједао град, у помоћ Аустријанцима је стигао пољски краљ Јан Собјески и војвода Карло Лотариншки. Они су до кољена потукли турску војску чиме је заувијек срушена моћ Османског царства. Турска војска се почела повлачити у хаосу. Та побједа охрабрила је Аустрију, Венецију и Пољску на нове нападе на Турке, па је у ту сврху створена Света лига 1684. године. Рат се водио на три фронта. У Угарској је ратовала царска војска, у Хрватској под баном Николом Ердедијем коју су помагали хајдуци и у Далмацији млетачка војска састављена од домаћих српских  и хрватских чета. Године 1683. већ се диже народ под млетачком влашћу и ослобађа Дрниш, Обровац, Бенковац и Скрадин. Од 1684. године започиње рат за ослобођење Славоније. До 1687. године највећи дио Угарске и Славоније био је ослобођен, освојени су Осијек, Пожега, Удбина и Книн, а царска је војска 1688. године освојила и Београд и Будим. У страху да покрет народа у Далмацији не искористи Венеција и под своју надлежност стави и Дубровник, Дубровачко велико вијеће доноси одлуку да признаје Леополда I за свога врховног господара и заштитника, па је Дубровник све до 1806. године уживао заштиту Хабзбурговаца. 1699. године Турцима је препуштен Неум и Клек да би се Дубровачка република физички одвојила од Млечана.

Након освајања Београда, царска војска под продире даље у Србију. Она продире све до Косова, а царски генерали позвали су тада Србе, Бугаре и друге хришћанске народе на Балкану на устанак против Турака. Одазвали су се само Срби под својим патријархом Арсенијем Црнојевићем. Но кад је царска војска већ дошла до Косова, Луј XIV је напао снаге хабзбуршке монархије на Рајни, а главнина аустријске војске била је присиљена да се повуче. С њом се повукао и велик број Срба који су се населили у јужној Угарској и Срему.

Године 1691. покушао је султан Сулејман III повратити изгубљено. Војску води велики везир Ахмед Ћуприлић који накратко поновно осваја Осијек, али је поражен у бици код Сланкамена. Турци су поражени и 1697. године у бици код Сенте, када је запечаћена њихова судбина. Еуген Савојски улази тада у Босну и осваја Сарајево, али није га могао задржати.

Мир је склопљен у Сремским Карловцима 1699. године. Хабзбуршка монархија је добила сву Угарску осим Баната, Хрватску до Уне и јужног Велебита (Кордун, Лику и Крбаву) те Славонију осим југоисточног Срема са Земуном и Митровицом. Ердељ престаје бити независна кнежевина и сједињен је с Угарском. Венеција је добила све оно што је у рату освојила: Книн, Сињ и Вргорац, Обровац и Дрниш све до ушћа Неретве.

               Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This