Izaberite stranicu

На празник Васкрсења Господњег, у недјељу 28. априла, Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је, са свештенством и монаштвом Епархије, Вечерње љубави на темељима Цркве Светог Василија Острошког у мјесту Мартиновићи код Гусињa.

Сабраном вјерном народу ријечима бесједе, на крају службе, обратио се Преосвећени Епископ Јоаникије, честитајући свима празник Васкрсења Христовог.

Владика је казао да су темељи разрушене Цркве Светог Василија Острошког Чудотворца у Мартиновићима свето мјесто, које личи на Голготу Христову, а Голгота Христова, нагласио је он, претходила је, Његовом Васкрсењу и Његовој слави.

„Ово мјесто има силу живоносног гроба Христовог и зато је то свето мјесто коме приступамо са највећим поштовањем, као да је овдје величанствени храм, као да је саборни храм неког великог града. Суштински, и нема никакве разлике између малог и великог храма, између разрушених темеља светиње и храма који блиста у слави“.

„Ово свето мјесто је осјенила Божја благодат оног момента када је црква освештана, сишао је небески благослов на њега и никада одступити неће. Оно има силу и дејство величанственог храма, јер се слава овог храма вазнијела на небо, али је остала присутна овдје, као што је гроб Христов, послије Његовог васкрсења, иако празан, остао живоносни гроб из кога извире сила и слава Божја, свједок је Васкрсења Христовог за сва времена“, рекао је Епископ.

Навео је да је народ из Лимске долине везан за ово мјесто, па су благочестиви људи одавно говорили да ову светињу треба обновити. Са обновом светиње излиће се, по ријечима владике будимљанско-никшићког Јоаникија, благослов на оне који јој приступају и који је поштују.

„Може само да донесе мир и благослов свима који овдје живе, а док су ови свети темељи у оваквом стању опомињу нас на гријех, да нијесмо извршили оно што смо могли. Треба да се сложимо око обнове ове светиње са љубављу, миром и добрим расположењем према свима. Немамо никаквог злопамћења, историја је била таква каква је, ми само размишљамо о томе да светињу треба обновити и проповједати мир“, указао је Епископ Јоаникије.

На разрушеним темељима храма у Мартиновићима служе се, већ, неко вријеме, свете службе Божје, а тако ће бити и у будуће, рекао је Његово преосвештенство, изражавајући наду у Божју помоћ и благослов Светог Василија.

„Боље је да започнемо обнову светиње и да се једног дана саберемо под освећеним сводовима овог светог храма да би благослов Светог Василија Острошког био са нама и да би се милост Божја од овог светог храма изливала на оне који му приступају“.

„Желимо свима, који су кренули у велико Божје дјело обнове овог храма, да их Бог обдари здрављем, снагом, љубављу, слогом да ово свето дјело изврше и да са градњом овог храма граде међусобну слогу, мир, заједништво и љубав међу собом и међу другим људима, другим вјерама. Једино тако вриједи обнављати храм. Ми храм не обнављамо из ината, нити са злопамћењем, него из љубави према Цркви са позивом свима на мир и на добре међусобне односе, засноване на Божјим заповјестима и на Божјој љубави“, поручио је Преосвећени Епископ г. Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This