Izaberite stranicu

Његово Блаженство Теофило III, јерусалимски патријарх, разделио је огањ окупљенимпоклоницима, који су га поздрављали са узбуђењем и узвицима „Христос васкрсе!“ Верници су палили сноп од 33 свећа, према броју година земаљског живота Исуса Христа.

Силаску благодантог огња претходио је сложен чин: врата гробнице, кувуклије, била су запечаћена великим восковним печатом као знак да је провера извршена, а у њој није пронађено ништа чиме би јерусалимски Патријарх могао упалити огањ.

До тог времена црква је, као и увек, била препуна верника – локалних арапских православних хришћана и поклоника из многих земаља света, ап и из САД, куда се такође односи на духовно окрепљење верних. Велике поворке верника традиционално долазе у Свету земљу ових дана из земаља бившег Совјетског Савеза, Србије, Републике Српске, Македоније, Бугарске, Украјине, Грчке, Румуније, Пољске, Чешке и Словачке… Сви су дошли да моле Господу и Његовој Пречистој Матери да им подари благодатни огањ, који се спушта само на молитве православног патријарха Јерусалима.

Овом торжественом чину у цркви Васкрсења Христовог у којој је Гроб Господњи била је делегација Фондације Св. Андрија Првозваног, која ће вечерас, око поноћи, унети огањ на патријарашку пасхалну службу у цркви Христа Спаситеља у Москви, а одатле ће бити пренет у десетине руских региона и земаља, близу и далеко. Делегације из других помсних православних Цркава, Румунске, Српске, Бугарске, Грчке и других такође су примиле благодатни огањ и понеле га својим Црквама и вернима.

Извор: Orthochristian (са енглеског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This