Izaberite stranicu

На Велики четвртак у подгоричком Храму Светог Ђорђа – служено је велико бденије, са читањем дванаест Страсних јеванђеља Христових.

Великим бденијем началствовао је старешина овог светог храма протојереј-ставрофор Велибор Џомић, архијерејски намесник подгоричко-колашински. Проти су саслуживали свештенослужитељи Цркве Светог Ђорђа: протојереј-ставрофор Милета Кљајевић, протојереј-ставрофор Драган Станишић, протојереј Јован Радовић, јереј Блажо Божовић и ђакон Иван Црногорчевић.

Током службе, изнет је Часни крст Господњи, на поклоњење вернима.

Словом поуке присутнима се потом обратио началствујући свештенослужитељ, отац Велибор Џомић.

Он је казао да је Господ дао Своју Свету цркву да сабира народ Божији на челу са својом свештеном јерархијом: ђаконима, презвитерима и епископима како би ходили кроз пучину овога света, али да она, такође има своје време и свој живот; време које је везано за централне догађаје хришћанства и свега света.

“Није случајно и није без разлога, што се размеђе вијекова, епоха и цивилизација, времена земаљског дијели на оно вријеме до Христовог Рођења и оно вријеме од Христовог Рођења”, казао је отац.

“Они који су уклањали и покушавали да уклоне Христа из историје и памћења и срца људског су то покушали да преименују, па су то назвали старом ером и новом ером, а ништа нам нису рекли, шта је то што је размеђило и омеђило и подијелило стару и нову еру”, нагласио је прота, подвукавши да је то Христос Богочовек, Крст Његов, и све оно што је Он поднео ради нас људи и ради нашега спасења, приневши Себе на жртву на Крсту.

По речима Светих отаца, смрт на Крсту је било оружје позора и ужаса, највећа казна која је највише понижавала човека.

Отац је затим подсетио верне да ово време од Христа и до Христа живи пуноћом Богослужења у Цркви (тако да је вечерас на свештеној служби служено јутрење Великог петка) пошто, како је нагласио, рачунање времена у животу Цркве није као у овоме свету (јутрос је Света литургија Св. Василија Великог, Архиепископа Кесарије кападокијске, служена са вечерњим богослужењем.).

“Чули смо 12 Јеванђеља о Страдању Христовом, вратили своје памћење у вијекове уназад… јер, иако смо удаљени толико вијекова од тог догађаја, читањем ових Светих књига и ових Светих јеванђеља, осећамо као да се тај догађај збио овде и сада, управо ту међу нама, ради свакога од нас “ нагласио је отац при крају свога обраћања у Цркви Светог Ђорђа, пожелевши срећно и благословено свештено вече Великог четвртка, те да Христово распеће буде свакоме од нас на духовну поуку – на исправљање и на узрастање, у меру раста висине Христове.

 

Елза Бибић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This