Izaberite stranicu

 Саопштење за медије

Дана 25. априла 2019. године службеници Центра безбједности Бар извршили су увиђај поводом нестанка звона са цркве Свете Неђеље у Рапу. Да нема звона на преслици цркве примјетила је жена муслиманка која живи недалеко од цркве и о томе је обавијестила раднике ЈП „Комуналне дјелатности“ Бар, а они надлежне барске свештенике који су обавијестили полицију. Током увиђаја, сусјед ове жене, такође муслиман, полицајцима је казао да има десетак дана да је видио да нема звона, али је мислио да је однијето на конзервацију или слично.

Звоно које је, по свој прилици, украдено купила је породица Ратковића из Сусташа код Бара тридесетих година прошлог вијека у Сплиту. О томе постоји натпис на звону. Оно је тежине, по сјећању и слободној процјени људи који су учествовали у обнови цркве Свете Неђеље након што је оштећена у земљотресу 1979. године, између 30 и 50 килограма.

Неколико дана раније примјећен је и нестанак звона са римокатоличке цркве Свети Вић у Гретви код Бара.

Јутрос су радници у Старом граду примјетили да је нестало и звоно са тамошње цркве Светог Јована. Полиција је такође извршила увиђај.

Очито, ријеч је синхронизованој акцији. У околини Бара, у Спичу, а посебно у Црмници пуно је цркава на којима су звона. Могуће да је са још неке од њих нестало звоно. Уколико полиција што прије не спријечи ову акцију, каква у овим крајевима није виђена још од времена када је аустријска војска са цркава скидана звона и односила их на претапање, барском крају пријети својеврсни културоцид.

Црквена општина Бар

Pin It on Pinterest

Share This