Izaberite stranicu

На Свети велики четвртак, 25. априла, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, свештенство храма  одслужило је велико бденије са читањем дванаест Страсних јеванђеља.

Светом службом Божијом је предстојао протојереј Мирчета Шљиванчанин уз саслужење протојереја – ставрофора: Драгана Митровића и Далибора Милаковића, као и протојереја: Миладина Кнежевића, Предрага Шћепановића и Бранка Вујачића.

У току великог бденија свештенство је у входу изнијело Часни крст Господњи.

Након прочитаних дванаест Страсних – страдалних јеванђеља, протојереј Мирчета Шљиванчанин је прочитао синаксар – у којем је садржано све оно што су претходно везано за Свети и велики четвртак свети оци добро уредили а преузели од Светих апостола, светих и божанских јеванђеља и предали нама да празнујемо четири догађаја (која су обухваћена читањем из синаксара): Свето прање ногу ученицима,Тајна вечера – предавање страшних тајни нама и чудесна молитва, као и само издајство Јудино.

Након прочитаног синаксара, отац Мирчета је најавио да сјутра на Велики петак са почетком у 8 часова у Саборном храму у Подгорици почиње служење Царских часова.

Даље у наставку, са почетком у 17 часова, служиће се вечерња служба Великог петка са изношењем Плаштанице, а у 19 часова свештенство Саборног храма ће одслужити јутрење Велике суботе са читањем Статија у спомен Христовог погребења.

Током ове вечери у Саборном храму је био присутан велики број вјерника.

Борис Мусић

Pin It on Pinterest

Share This