Izaberite stranicu

На Велику среду, на дан када се молитвено присећамо жене која је миром помазала Христа и тако Га припремила за погреб – служена је Света тајна јелеосвећења, у подгоричкој Цркви Светог Ђорђа.

Светом службом Божијом началствовао је старешина овог храма, протојереј-ставрофор Велибор Џомић, архијерејски намесник подгоричко-колашински. Саслуживали су му свештенослужитељи овог храма: протојереј-ставрофор Милета Кљајевић, протојереј-ставрофор Драган Станишић, протојереј Јован Радовић, јереј Блажо Божовић и ђакон Иван Црногорчевић.

Након седмократног помазивања присутног народа освећеним јелејем – сабранима се словом поуке обратио старешина храма под Горицом, прота Велибор Џомић;

“Сабрани на овој једној од седам Светих тајни – Светој тајни јелеосвећења –  једној од седам стубова врлинског и Светотајинског живота у Цркви, принијели смо молитву за здравље, спасење, исцељење, за опроштај грехова свакога од нас овде присутних а и за све оне благословено одсутне.”

Нагласио је да смо се након прочитаних седам Светих апостола, седам Светих јеванђеља и слушања дивних и дубоких молитава  вратили на почетак нашега живота, до дна свога бића, до дана када смо угледали овај свет – сећајући се свих грехова које смо живећи као људи, притом носећи Адамовску природу у себи, починили.

Такође је нагласио да смо све то у овај свети свештени дан, принели Господу чиста срца да би Нам Он као благ, човекољубив, незлопамтљив, дуготрпељив, многомилостив – (који је дошао на овај свет и примио обличје људско, ради свакога од нас, проповедајући нам спасење, посведочивши да је Син Очев Који је Син Божији и Син Људски) – Својим страдањем на Крсту, Посведочио Тајну побједе живота над смрћу, Својим Васкрсењем.

“Од најстаријих времена, када су се хришћани на овај дан, у Страсној и страдалној седмици сакупљали у светим храмовима,  свештеници – који су по благодати Духа Светога примили дар да оно што свежу на земљи буде свезано на Небу и да оно што отпусте на земљи, буде отпуштено и разријешено на Небу – предстојавали су оваквој заједници народа Божијег, приносили молитве и за њих и за себе”, објаснио је отац.

Подсетивши потом да су се вековима хришћани на овај дан сакупљали – и они који мање знају о вери и Цркви, али знају и срцем осећају – да у овај дан, поред осталих дана, у овом Часном и великом посту – треба доћи.

Нагласио је поред осталог да нас ова Света служба Божија позива и на покајање – јер нам Господ открива ту бригу и за тело и за душу, коју треба да имамо.

“Није хришћанска вјера од Господа, објављена и проповиједана од Светих апостола и потврђена од Светих отаца и Светих мученика – нека фантазија..” казао је он, указавши да “то није некаква филозофија која одриче да смо људи од Бога створени, него напротив, указује и на једну и на другу страну човјековога бића – не указује само на материјалистичку идеологију, која говори да је човјек само тијело и ништа више и да је храна црвима после годину, двје или педесет… Него да управо тражимо и налазимо тај баланс “, како је казао, да тражимо ту равнотежу између телесног и духовног здравља.

Дакле, овом службом се опомињемо да треба да бринемо и о телесном здрављу и о оном духовном; да бринемо и о своме телу, јер је тело сасуд душе, али да је потребно да бринемо и о души својој – јер, како је рекао – џабе човјеку сав свијет да задобије уколико души својој науди.

Указао је потом да смо данас на таквој благословеној служби били – за благослов душе и тела, да смо се сабрали и Господу помолили да нам опрости свако сагрешење које смо починили од прошле до ове године –  како би се подстакли на покајничко расположење и примили чистоту, благослов и опроштај кроз Свету тајну исповести и покајања, и примили најскупљи дар који човек може  примити на земљи – а то је Причешће Телом и Крвљу Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа; те да би осетили тајну крста али и тајну Васкрсења Христовог.

На крају свога обраћања у Цркви Светог Ђорђа прота Велибор Џомић призвао је да благослов Божији почива на свима који су  принели своје молитве, такође да почива на њиховим домовима и на свима онима који су благословено, оправдано одсутни.

“Нека Господ и њих погледа самилосним оком Својим, нека Господ утврди све нас у душевном и телесном здрављу – да бисмо сви заједно благодарили Богу и славили Оца, Сина и Светога Духа – Тројицу Свету, Једосуштну и Нераздељиву, свагда сада и увијек и у вијекове вјекова.“

Верном народу је затим подељен освећени јелеј који по потреби могу користити у телесним и духовним недаћама.

У наставку је у Цркви Светог Ђорђа служена, Вечерња служба.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This