Izaberite stranicu

На данашњи дан, 25. априла 1974. године у Португалији, у Револуцији каранфила, оборен је аутократски режим Марсела Каетана. На исти дан, годину касније, на првим слободним изборима послије пола вијека, побиједила је Социјалистичка партија Марија Соареша.

Португалија, је држава на западу и југозападу Иберијског полуострва у југозападној Европи, и најзападнија је земља континенталне Европе. Португалија се граничи са Шпанијом на сјеверу и истоку, а на западу и југу излази на Атлантски океан. Осим тога, у састав Португалије улазе два архипелага у Атлантику, Азори и Мадеира. Главни град је Лисабон, а службени језик је португалски. За културу Португалије, карактеристична је фадо музика. Португалска храна је базирана на риби, туњевини и пиринчу, рижоту. Ова земља је позната по својим винима, сиревима, као и поморанџама. Португалска колонијална архитектура је присутна у разним дјеловима свијета, највише у Бразилу, у Индонезији и у Макау. Кула Белем, Тврђава Светог Ђорђа и Трг Педра IV  су примјери португалске архитектуре.

Просторима Португалије током историје прошли су и задржали се многи народи и цивилизације: Ибери, Келти, Феничани и Картагињани, Грци, германска племена (Свеви и Визиготи) и Мавари а својим културама оставили су трага у овој земљи. Име Португалија само по себи открива дјелове ране историје ове земље, оно потиче од могуће мјешавине грчког и латинског имена, мјешавине келтског и латинског, или мјешавине феничанског и латинског. Португалија се, као независна држава, први пут појавила током средњег вијека (1179. године), а свој утицај увећала је и проширила током XV и XVI вијека, у доба великих географских открића поставши велика економска, политичка и културна сила и створивши велику Португалску империју која се простирала од Бразила, преко Африке, Индије и Кине, до Источног Тимора у Индонезији. Португалија је била свјетска сила у доба открића, јер су португалски морепловци открили поморски пут до Америке, Африке, Индије и далеког Истока. Васко да Гама је открио поморски пут за Индију, Педро Кабрал је, на путу за Индију, открио Бразил, а Фернандо Магелан предводио је шпанску експедицију која је прва опловила свијет. Португалија је 1580. године први пут у историји изгубила независност, нашавши се под влашћу Шпаније чиме је почело пропадање Португалије као велесиле. И послије поновног успостављања независности (1640. године), Португалија је наставила да губи економску и политичку моћ, и то због низа догађаја као што су земљотрес у Лисабону, Наполеонова освајања, независност Бразила и грађански рат између апсолутиста и либерала. Године 1910. збачена је монархија. Добар дио ХХ века, (1927—1974. године) Португалија је провела под десничарском диктатуром. Дана 25. априла 1974. године, лијево оријентисани војни пуч звани „Револуција каранфила“ збацио је репресивни режим послије чега је земља прошла кроз велике демократске реформе. 1975. године, Португалија је дала независност својим преосталим колонијама. Португалија је једна од оснивача НАТО-а а од 1986. године члан је Европске економске заједнице, данашње Европске уније.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This