Izaberite stranicu

На Велику сриједу, 24. априла, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици служена је Света тајна јелеосвећења која води поријекло од самог Спаситеља, јер су Његови ученици, по Његовој заповјести, „мазали уљем многе болеснике и исцјељивали их”. Црква је употребљавала ову свету тајну од најранијих времена. То се види из ријечи Светог апостола Јакова који каже:.

“Болује ли ко међу вама, нека дозове старјешине црквене, те нека читају молитву над њим, и нека га помажу уљем у име Господње. И молитва вјере помоћи ће болеснику, и подигнуће га Господ, и ако је гријехе учинио, опростиће му се.”

Током савршавања Тајне јелеосвећења чита се један канон, пјева више тропара различитим светима и потом се чита седам одјељака из Апостола и Јеванђеља. Затим слиједи читање седам молитви. Послије сваког Јеванђеља свештеници помазују вјерни народ јелејем.

Јелеосвећењу у Саборном храму је присуствовао велики број вјерног народа Божијег, а по прочитаном седмом Јеванђељу, сабраном народу обратио се протојереј Предраг Шћепановић.

Отац Предраг је између осталог истакао значај и суштину ове Свете тајне, нагласивши да она у пракси има за циљ прије свега оздрављење душе, а потом и тијела.

Такође, отац Предраг се у свом пастирском обраћању осврнуо и на битност истинског и дубљег сагледавања сопствених гријехова, који се не своде само на оно да никога нисмо убили или да од неког нисмо украли, наводећи да је исповијест управо она са којом једино почиње истински духовни препород свакој људској души.

Отац Предраг је посебно нагласио колико је важно наше присуство на Светој литургији, као и присаједињавање Светим тајнама Тијела и Крви Христове. Будући да након Литургије човјек добија такво расположење душе које је надахнуто Божанском љубављу и благодаћу, те да се од таквее љубави и благодати у човјеку буди најтананији осјећај за човјека до њега. Тада по ријечима оца Предрага човјек до нас није просто незнанац већ стичемо расположење да загрлимо онога до нас,иако га не познајемо. Он је такође подсјетио да је веома важно да се миримо и праштамо, те да земља може бити Рај кад би се молили за ближње и овај град и сваки град.

Након бесједе протојереја Предрага Шћепановића, свештенство Саборног храма је помазивало вјерне и дијелило на благослов претходно освећено уље.

Борис Мусић

Pin It on Pinterest

Share This