Izaberite stranicu

Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, служио је данас на Велику сриједу са свештенством и свештеномонаштвом Јелеосвећење у Цркви Свете Тројице у Доњем Острогу.

Митрополит је казао да Свету тајну јелеосвећења Црква Божија обавља већ 2000 година, појашњавајући да она може да се врши у току читаве године, али да се посебно служи на данашњи дан када се сјећамо жене грешнице која је уљем помазала Господа Исуса Христа. Господ је благословио и рекао да то ће се то што је она учинила, проповједати и свједочити широм свијета, као што се и свједочи.

Да би Света тајна јелеосвећења дејствовала неопходно је, на првом мјесту, покајање, нагласио је Митрополит, додавши да је покајање оно што се темељи на истинској и дубокој вјери.

У седам јеванђељских зачала која су прочитана током Јелеосвећења, Господ је од оних које је исцјељивао, од душевних и тјелесних болести, прво тражио и очекивао вјеру:

„Вјера, дубока вјера у Господа и покајање за сваки гријех што смо учили, то је оно што даје силу и уљу којим се помазујемо да дејствује на нама и да нас исцјељује.“

Митрополит Амфилохије са саслужитељима је помазао освећеним уљем вјерни народ који се сабрао у великом броју у острошкој светињи, молећи Господа за исцјељење душе и тијела.

Весна Девић

Јован Д. Радовић

Pin It on Pinterest

Share This