Izaberite stranicu

У београдском насељу Кумодраж, у родној кући Степе Степановића, обележена је 90. годишњица од смрти српског војсковође, на чији живот је подсетио члан Општинског већа Вождовца Бојан Младеновић.

Свечана академија је одржана у организацији Општине Вождовац и Удружења потомака ослободилачких ратова Србије, 1912 – 1918.

Говорећи о скромном војничком животу Степе Степановића, Младеновић је подсетио на Арчибалда Рајса који је својевремено записао да је српски војсковођа био поштован и обожаван од целе војске.

Подсетио је да је Степа Степановић рођен у Кумодражу, где је завршио основну школу и да је учествовао у свих шест ратова које је Србија водила.

Колико је био цењен, указао је Младеновић, говори 35 одличја домаћих, савезничких за заслуге на ратишту као „највећи војсковођа српске ратне историје“.

Степа Степановић, додаје, чија се слава пронела целим светом, остаће упамћен по бриљантној победи у Церској бици, што је и прва савезничка победа у Првом светском рату, затим учешћем у Колубарској бици и на пробоју Солунског фронта.

Вождовчани су се Степи, закључује Младеновић, одужили тиме што централна улица ове београдске општине носи његово име, споменик у природној величини се налази у центру насеља Кумодраж, а кумодрашка основна школа и културно уметничко друштво названи су такође по њему.

Пригодној свечаности у кући војводе Степе претходио је парастос, као и културно-уметнички програм.

Извор: РТВ Војводине

Pin It on Pinterest

Share This