Izaberite stranicu

На празник уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвијети у Цетињском манастиру служена је Света литургија којом је началствовао протојереј-ставрофор Обрен Јовановић уз саслужење протосинђела Исака Симића, јеромонаха Илије Ларикова, јереја Анђелка Боричића и Игора Балабана, ђакона Александра Лекића, архиђакона Марка Марковића и ђакона Николе Петровића и Игора Пешикана.

Тумачећи данашње Јеванђеље у којем је Марија, сестра четвородневног Лазара којег је Господ васкрсао, скупоценим мирисом помазала ноге Исусове и обрисала их косом својом, отац Игор Балабан је казао да и данас има неких који мисле да не требамо да украшавамо дом Господњи, упоређујући то са мотивима, како је то апостол Јован објаснио, због којих Јуда Искариотски каже: Зашто се ово миро не продаде за триста динара и не даде сиромасима? А ово не рече што му беше стало до сиромаха, него што беше лопов, и имаше кесу, и узимаше што се меташе у њу

“Врло јасно и кратко каже апостол Јован који је мотив Јудин да испитује је ли се могло продати то миро за 30 сребрњака. Господ нас и овдје учи да су важни наши мотиви. Они који обично траже да се то раздјели сиромасима уз образложење да много трошимо на украшавање дома Божјега, они нису много милостиви, него само траже начин да опањкају Господа а онда и све који су Његови.

Отац Игор је примјетио да је Јуда очигледно био разочаран јер је мислио да ће он да буде ученик великога цара, пошто су Јевреји мислили да ће Месија доћи, али не као смирени цар небески који је дошао да служи, а не да му служе, већ као земаљски цар са свитом, војском, силом којој нико неће смјети ништа да приговори. Али Господ се јавља другачије.

Подсјетивши да је Господ казао да Га Марију миропомаза за Његов погреб, отац Игор је казао да је народ који је сазнао да је Исус васкрсао Лазара долазио да виде и Њега, али и Лазара. Објаснио је да су јеврејске старешине договарале да убију Исуса, који је учинио добро дјело, али и Лазара, јер се многи увјероваху преко васкрсења Лазаревога у то да је Исус Син Божији и да је Исус од Бога дошао.

Он је казао да су свештеници хтјели да све свједоке Христових знамења изопште из друштва, али да су Лазара хтјели не само да изопште, већ и да убију, јер је Лазар био мртав, у што су се увјерили многи, био је угледан човјек и правио је “велику штету” њиховим интересима:

“Моћници овога свијета увијек имају интересе и нажалост свијет овај не функционише тако да је истина важна, него су најважнији интереси оних најмоћнијих, најбогатијих, као што је новац. Каже апостол Павле у Посланици Тимотеју да је среброљубље извор свих зала. А властољубље и среброљубље су често повезани једно са другим, ако имаш власт имаш довољно блага, ако имаш довољно блага лако ти је узети власт, тако да овдје фарисеји пројављују то властољубље, желећи да убију онога који чини добро и да убију свједоке Господњих добрих дијела.”

Насупрот фарисејима простодушни народ Божији мислио је другачије, не вјерују свештеницима. Народ види Господа који улази на магарету у Јерусалим и у Њему не види обичнога човјека, већ осјећа да је то испуњење пророчанства. Дочекује Га онако како се дочекују побједници, али овај долази без војске и овоземаљски силе:

“Узимају палмове гранчице машу са њима и говоре Осана (Спаси нас- Спаситељу)! Благословен који долази у име Господње! Господ тако испуњава пророчанство, народ га благосиља, Он улази у Јерусалим као цар, а следећих дана знамо како је наш Господ завршио од једног дијела тог истога народа, који је био под утицајем јеврејских старешина, и равнодушности римске лицемјерне власти. У једну руку завршио је гробом а с друге стране завршио је спасење наше. Нека би дао Господ да заједно са побожним људима машемо непрестано у своме животу палмовим и маслиновим гранчицама своје душе и кличемо непрестаним славословљем и неућутним устима Осана! Благословен који долази у име Господње”, поручио је на крају бесједе јереј Игор Балабан.

Весна Девић

 

Pin It on Pinterest

Share This