Izaberite stranicu

Свечани улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим, пред својевољно страдање на Крсту – молитвено је прослављено у подгоричком Храму Св. Ђорђа под Горицом.

Светим евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор Милета Кљајевић уз саслужење протојереја-ставрофора Драгана Станишића.

На литургијске возгласе одговарао је појац Цркве Св. Ђорђа, Лука Павићевић, уз молитвено учешће верног народа, који је испунио храм Божији.

Прочитавши Јеванђелско зачало, сабранима се словом поуке обратио началствујући свештенослужитељ, прота Кљајевић.

„Овај долазак Господа Исуса Христа у Јерусалим је последњи Његов долазак, где је дочекан као победник и цар; већ се вест о Лазаревом васкрсењу прочула по свој околини те је народ изашао да види Христа као великог чудотворца, јер су многи очекивали да ће Он засновати земаљско царство“, казао је прота, подсећајући да је тада у Јерусалиму дочекан речима:Осана на висини, благословен који долази у име Господње.

Отац је нагласио да је у Јерусалим ушао као победник а да ће за који дан изаћи из њега – полазећи на крсни пут да страда, да буде распет међу разбојницима и трећи дан Васкрснуће – победиће смрт, Вазнеће се на Небо и отићи у Небески Јерусалим, где ће Га дочекати анђели уз клицање: Врата узвисите врхове своје, узвисите се врата вјечна – ево иде Цар Славе.

 Отац је подсетио да је још цар Давид у своје време, пророчки наговестио Христов долазак у Јерусалим и славу Његову, речима: Господе, Господе како је величанствено име Твоје, по свој земљи подигао си славу Своју више Небеса и устима мале дјеце начинио си Себи хвалу, насупрот непријатељима Твојим ”.

Међутим, у том истом Јерусалиму, Господ говори : Сада је суд овоме свијету. Сад ће кнез овога свијета бити избачен напоље, нагласио је прота Кљајевић у својој беседи.

Јер, како је објаснио, потребно је било Христовом победом отерати кнеза овога света, сатану – исконског непријатеља свих људи у свим временима; који је давно ушао обманом и лажима у овај свет, руковођен завишћу, преко Адама и Еве.

„Сјетимо се како је првостворени Адам сусрео Владику у сваком дрвету, цвијету, плодовима… Видео је радост у сваком живом бићу. Сам Творац улазио је у рај у непосредно општење са Својим образом и свуда је владало усхићење, осећао се живот, мир и хармонија.

Међутим, напоредо са овим рајским поретком, отров ђавоље зависти заслепео је очи првих људи; поражена је рајска заповест, откинут је забрањени плод – учињен је грех, унакажен је образ човјеков а рајски становници, Адам и Ева нису могли да препознају свога Владику. Адам је доведен у рај да би у њему живјео вјечно а истјеран је из њега, да би постао смртан. Нови Адам, Христос Бог наш, хтио је да врати старом Адаму изгубљени рај а да би то вратио било је потребно да уђе Сам у њега, кроз Своју смрт и своје славно Васкрсење“, објаснио је прота у своме обраћању.

Како је надаље објаснио – после Васкрсења и Вазнесења – Нови Адам улази у град Бога Живога а свуда се разлежу узвици: Осана Сину Давидовом, благословен који иде у Име Господње.

„Сав град га сусреће са палмовим гранама – пут му је прекривен цвијећем, но, и овдје се појавио сатана у лицу књижевника, законика и фарисеја ‘порода аспидиних’ – који су ово славље умањили и наговорили лаковерни народ да послије неколико дана виче :  Распни, га, распни– док је сатана ликовао, али не задуго“, како је нагласио протојереј-ставрофор Милета Кљајевић јер је крсна смрт победила и оборила сатану – Христос је раскинуо адске узе и стеге и победио – васкрснувши, са собом увевши старог Адама у рај.

По причешћу верног народа Божијег, прочитане су благодарствене молитве Господу, након чега су парохијанима подељене освештане врбове гранчице.

И овог пута верни народ је имао прилику да купи изложена рукодеља Кола српских сестара ,,Св. Апостол Марко”, која ће у Цркви Светог Ђорђа под Горицом, бити изложена током читаве Страсне седмице.

Елза Бибић

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This