Izaberite stranicu

У складу са традицијом, сваке године на Цвијети, Српско пјевачко друштво (СПД) Јединство Котор 1839, одржава своју годишњу скупштину.

На данашњој, коју је водио потпредсједник Јединства Младен Лучић, усвојени су извјештај о раду у 2018. години, завршни рачун и финансијски план и програм рада за 2019.

По ријечима члана управе Друштва, Драгана Ђурчића, именован је и организациони одбор прославе јубилеја „180 година рада и опстојања СПД Јединство Котор 1839“

„У 2018. години, поред 30-так акција на којим је Јединство учествовало, издваја се огорман успјех у Гродном. На Фестивалу православних хорова СПД Јединство – Котор 1839 је на XVIII Mеђународном фестивалу православних хорова Коложски Благовијести у Гродном у Бјелорусиј у категорији црквених хорова освојило награду Лауреат другог степена. Исту награду освојио је и камерни хор Патријарха московског и све Русије Кирила из Храма Христа Спаситеља, што је за нас  један од највећих успјеха. Година је завршена достојанственом акдемијом на којој смо комеморисали 100-годишњицу ослобођења Котора у Великом рату и присјетили се свих жртава Бокеља, а посебно чланова Јединства који су дали своје животе за слободу“, казао је Ђурчић.

Што се тиче 2019. она је јубиларна – 180 година рада и опстојања Јединства и 25 година обнове рада.

„Затим 800 годишњица аутокефалнсоти Српске православне цркве, 110 година Катедралног храма Светог Николе у овом облику ( 1909. након пожара је обновљен). Наши преци и ми већ се 100 годна Богу молимо и богослужимо у том храму. Затим ту је 50- годишњица пастирског рада протојереја ставрофора Момчила Кривокапића, 25 годишњица умјетничког рада нашег диригента Михајла Лазаревића. Од акција које ће обиљежити те јубилеје да поменемо учествовање нашег хора у Хајновки у Пољској, на престижном фестивалу духовне музике Источне цркве. Након низа позива прихватили смо да идемо и поред неизвјесноти нашег финансирања, али уз помоћ Божију, пријатеља и поштовалаца СПД Јединство и жељу да се стабилизује политичка ситуација и општини Котор, надајмо се да ћемо испливати из тих проблема“, казао је Ђурчић.

Скупштина је започета са „Вјечнаја памјат“ преминулим члановима Јединства.

„Посебно нашем почасном предсједнику Славку Рогановићу. А завршена је прилично оптимистички са Многаја љета Јединству и свим оним који живе и радују се успјесима Друштва. На крају све вас поздрављамо побједоносним проздравом Христос воскресе – ваистину воскресе. Живјели на многаја љета“, поручио је Ђурчић.

Предраг Николић

Pin It on Pinterest

Share This