Izaberite stranicu

Васкрсење Лазара у Витанији које се збило пред сами улазак Христов у Јерусалим – прослављено је евхаристијски у храму под Горицом.

Светом литургијом началствовао је протојереј Јован Радовић уз саслужење протојереја-ставрофора Драгана Станишића.

За певницом Цркве Светог Ђорђа одговарали су појци овог Светог храма, предвођени хоровођом Снежаном Поповић.

Након прочитаног јеванђељског зачала словом поуке сабранима се потом обратио прота, Драган Станишић.

„Никада у историји, од Адама па све до четвородневног Лазара, човјек ни у највећем сну није могао очекивати да из гроба  може  устати мртвац. Сестра умрлог, Марта, каже Исусу: Четири дана је у гробу већ и заударанагласио је прота Станишић.

„Видимо да су поред Лазаревог гроба  присутни: сами Господ Исус Христос, сестре Марта и Марија и неки Јудеји. Сви плачу, а Тома Близанац каже: Хајде и ми да помремо са њим. Сам Исус се потресе у себи  и  громким гласом рече:  Лазаре, изиђи напоље – и изиђе умрли и многи кад видјеше шта уради Исус, повјероваше у Њега “ подсетио је отац, казавши да људи очекују једни од других много, али да се мртвоме може  повратити живот – то може само Христос, највећи пријатељ човеков.

„Он – сами Господ – каже:  Сваки који живи и вјерује у мене неће умријети вавијек.

 Отац је надаље објаснио да нас управо овај ток Великога Поста узводи у тој вери и мисли – да је човек биће које ће надвладати смрт, да ће васкрснути из мртвих и живети, баш – као што и Исус Христос живи.

На самоме крају свога обраћања, прота Станишић је пожелео да нас Господ Бог прожме том силом којом је подигао из гроба четвородневног Лазара – како би дочекали Славно Васкрсење Христово и клицали Христос Воскресе, Ваистину Воскресе!

По причешћу верног народа, свештенослужитељи овог храма приступили су ломљењу славских колача данашњим свечарима.

Верни народ у црквеној порти, током ових Васкршњих празника може по симболичној цени купити рукодеља која су чланице Кола српских сестара ,,Св. Апостол Марко” изложиле на продају – како би на тај начин помогли онима којима је помоћ неопходна; управо тако помажу и раду Кола у њиховој даљој активности, које спроводе током целе године.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This