Izaberite stranicu

– Српску политику у модерном свијету оптерећује Косово и Метохија, али рјешење тог питања налази се у обједињавању народа и дефинисању јединственог националног програма. Срби морају да издрже у заштити КИМ, а маневарског простора за дјеловање Срба у новим околностима постоји и на његовом ширењу се мора радити, сматра проф. др Дарко Танасковић са Универзитета у Београду, врсни познаваоц међународних односа и бивши дипломата СР Југославије и Србије. Он је у „Српској кући“ синоћ одржао предавање „Срби у свијету“, а организатор тог догађаја је Српски информативни центар „Свети Сава“.

Проф. Танасковић сматра да српска политика данас мора обухватити интересе не само Србије, већ да у њој морају учествовати и дјелови српског народа у Републици Српкој, Црној Гори, Хравстској, Словенији и дијаспори. Тек када она обједини Србе онда се може очекивати да на дуже стазе таква политика да добре резултате.

– Србија данас није у повољном положају, јер у њој не постоји јединствен став о Косову и Метохији. Једни сматрају да тај конфликт треба замрзнути, други предлажу да се мора преговарати и тако добијати на времену, док трећи предлажу признавање албанске државе. Дакле, Срби још увијек не знају шта хоће, а насупрот себе имају Албанце који знају шта хоће, а то је независно Косово. Поред тога, на Косову и Метохији има све мање Срба, Србија не контролише тај дио територије, а Албанци све то имају у својим рукама и великој су предности – појашњава проф. Танасковић.

По његовим ријечима и у таквим условима не смије се одустати од дипломатске борбе, јер у свијету има много више земаља које још увијек не знају много о КИМ. Насупрот њима налази се агресивна политика Запада и НАТО, која не бира средства да притиска Србију да призна независност албанске државе.

– То је знак њихове нервозе, јер у свијету посљедњих година нијесу успјели да ријеше многе проблеме, попут Украјине и Сирије. Њихова политика се на међународном плану показала неуспјешном, што је шанса за нас да у новим околностима морамо стрпљиво да радимо и упознајемо свијет са нашим интересима. Велика је ствар што се Русија показала као велика сила и на дјелу је доказала да је способна да дјелује и ван своје територирије, што је и чини незаобилазним међународним играчем. Наравно ту је Кина, Индија, Бразил и остале земље које нијесу признале албанско Косово – објаснио је проф. Танасковић.

Он сматра да су Срби народ који се најбоље сналази у кризним и драматичним ситуацијама и да су раније били у тежој ситуацији него данас, па нијесу посустали и одустали од својих циљева, него су издржали.

–Тако се треба и данас понашати– закључио је проф. Танасковић.

Он је и појаснио улогу Велике Британије у рјешавању балканских проблема и њихово сврставање против Срба. Проф. Танасковић је испричао разговор са једним енглеским дипломатом, који му је рекао да Британци сматрају да помажу Србији тиме што им савјетују да се одрекну Косова и Метохије, јер ће тако лакше и брже ућу у ЕУ. Поред тога Енглези су против Срба, јер су на њиховој страни Руси, што њихова дипломатија не може да прихвати.

Извор: ИН4С

Pin It on Pinterest

Share This