Izaberite stranicu

По већ устаљеном обичају, у Рисну, дивном приморском градићу, и ове године, на Лазареву суботу учињена је свечана литија, у славу Онога који је васкрсао Лазара након четири дана од његовог упокојења.

Слушајући ријечи Светог писма, и поуке из Светог предања, Ришњани су и ове године, по предивном, сунчаном дану, са својим малишанима савршили литију од парохијског Храма Светих првоврховних апостола Петра и Павла до манастира Бање.

Литију су предводили високопречасни оци, парох оравачко-перашки Радослав Лакета и парох рисански отац Момчило Глоговац.

Велики број малишана, са својим родитељима и ове године упутио се ка манастиру Бања, у чијој је порти савршено освећење маслинових грана. Раздрагани малишани, потом су приступили брању цвијећа, којим ће се сјутра ујутро, на Цвијети умити.

Сестринство манастира приредило је послужење за све присутне, а малишани су својом грајом и игром, испунили сваки угао манастирске порте.

Потом су полазници вјернауке у Рисну, извели свој кратки репертоар пред присутнима и својим вршњацима, те их позвали да им се придруже на часовима вјеронауке.

Изморени од игре и брања цвијећа, са маслиновим гранчицама у руци, поново су се упутили ка парохијском храму у Рисну, гдје су након благослова и подјеле звончића, кренули својим кућама.

Још једном су малишани својом грајом и игром испунили не само манастирску порту, већ и срца свих окупљених, а ми се молимо да Господ њихову игру прими као молитву. Надамо се да ће и они, својом игром и радошћу слиједити Господа и прослављати Га свим својим дјечијим и искреним срцем, кличући Му, попут јеврејских малишана „Осана Сину Давидовом. Осана Сину Давидову! Благословен који долази у име Господње! Осана на висини!“ (Мт. 21,9)

маст.теологије Јовица Вукасовић, вјероучитељ у Рисну

Pin It on Pinterest

Share This