Izaberite stranicu

Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је, на празник Светих мученика Агатопода и Теодула, у четвртак 18. априла, са свештенством, Свету архијерејску литургију пређеосвећених дарова у манастиру Мајсторовина.

У архипастирској бесједи, којом се обратио сабраним вјерницима, Преосвећени Епископ је рекао да се приближава свршетак Свете четрдесетнице, након које, од празника Цвијети, наступају дани Велике недјеље. Приводећи крају први, дужи дио Часног поста треба да се, указао је владика, осврнемо на то како смо провели вријеме које нам је дато за чињење добрих дјела и ослобађање од лоших навика.

„Код хришћана, који редовно иду у цркву, који су навикли да посте све постове, мислим да није било већих проблема за тјелесним уздржањем, ако је и било, сигурно су се за то знали покајати, али, није је све у томе. Пост је восток тјелесни и духовни. На тјелесни пост се лако навикнемо, јер брзо осјетимо да је користан за наше тијело, ослободимо се, препородимо, многи се излијече постом од разних слабости тјелесних. Али, да ли смо научили да, прије свега, постимо духовни пост, да ли смо научили да се молимо Богу, јер, пост није само одрицање од нечега, него је велика духовна активност и када постимо треба да се Богу молимо, а ко се Богу моли тај душу гости непрестано, душа се храни ријечју Божјом, читањем Светог писма и разговором са Богом“, рекао је Епископ будимљанско-никшићки.

Додао је да треба да се осврнемо на то да ли смо душу нахранили молитвом, да ли смо се одрекли злих мисли, злих навика, злопамћења, подозрења, да ли смо отјерали мрак из своје душе и таму која смућује, убија вољу, да ли смо својим ближњима неко добро учинили.

„Господ од нас не тражи више него што можемо, а свако од нас може, ако не да учини неко велико добро дјело, али може мало. Понекад се једна лијепа, добра и истинита ријеч равни са великим дјелом. Једна ријеч, понекад, може да препороди све, може да измири непријатеље. Исто тако, зла ријеч може да покрене велики пожар и направи огромну штету. На једну добру ријеч долази друга добра, и трећа, и четврта, а гдје су добре, истините, праве ријечи ту онда могу бити добра дјела, добре намјере, добри подухвати. Морамо да знамо да је то све важно за наше спасење“, истакао је он.

Епископ је позвао вјерни народ да се у наредним данима Велике недјеље, потруде да надокнаде оно што су пропустили у поправљању, ослобађању од лоших навика и чињењу добрих дјела.

„Ми у Цркви то доживљавамо да непосредно идемо са Христом, Његовим стопама, узлазећи на Голготу и тако се ослобађамо од наших траума, наших недоумица, јачајући своју вјеру, да би смо се достојно могли поклонити Крсту Христовом, Његовој смрти и гробу Његовом живоносном и да бисмо, на крају, као врхунац свега и нечему што је изнад свега, прославили Васкрсење Христово у чему је и наше васкрсење и наш предокус Царства Небеског“, закључио је Епископ Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This