Izaberite stranicu

Руска православна црква позива ове године на традиоционални ускршњи вашар који служи првенствено харитативним циљевима. Вашар, на којем ће се нудити, између осталог, и традиционалне руске рукотворине, отворен је од недеље 21. априла до недеље 28. априла (Васкрс) у двориштву Саборне цркве Светог Николаја. Сав приход је намењен деци оболелој од рака. Тиме ће се плаћати операције и терапија деце у Аустрији и Русији.

Иза ове социјалне акције стоји удружење „Бела ружа“, основана 2014. године, која организује божићне вашаре, концерте и уличне забаве, а финансијску помоћ добија и од града Беча као и од Руске амбасаде у Бечу. Раком оболела деца потичу из Русије, Белорусије и Украјине.

Број верних Руске цркве у Аустрији је око 40.000. Руска епархија за Беч и Аустрију основана је 1962, а 2013. г. законом је призната. Седиште архијереја је при Саборној цркви Светог Николаја у 3. бечком бецирку. Руси имају своје парохије са седиштима у Грацу и Линцу. Епархија се налази под омофором московског Патријарха Кирила, а сада је на њеном челу Митрополит Антоније (Зевријук).  Од 2018. године редовна богослужења се обављају у месту Ла на Тају.

У Салцбургу постоји руска црквена општина у саставу Берлинско-немачке епархије Руске заграничне цркве која је у пуном  општењу са Московском патријаршијом.

Извор: Катпрес (с немачког Инфо служба)

Pin It on Pinterest

Share This